ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

Very satisfied Satisfied Neutral Dissatisfied Very dissatisfied
واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

بازیابی اندام
سلامت

کشف مهم دانشمندان: پستانداران شاید توانایی مخفی برای بازسازی اندام‌ها داشته باشند

پژوهشگران با استفاده از ۲ پروتئین توانستند در موش‌ها روند بازسازی نسبی اندام‌ها را فعال کنند.

جواد تاجی
جواد تاجی منتشر شده در 20 اردیبهشت 1405  |  18:30

انسان‌ها توانایی‌های قابل‌توجهی در ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده دارند، اما این توانایی با قابلیت جانورانی مانند سمندرها و آکسولوتل‌ها (Axolotl) که می‌توانند اندام‌های کامل خود را دوباره رشد دهند، فاصله زیادی دارد. بااین‌حال، پژوهش جدیدی نشان داده که شاید پستانداران نیز نوعی توانایی پنهان برای بازسازی اندام داشته باشند.

تیمی از پژوهشگران به رهبری محققان دانشگاه تگزاس A&M توانسته‌اند در موش‌هایی که یکی از انگشتان پای آنها قطع شده بوده، پاسخی برای بازسازی بافت ایجاد کنند. به گفته پژوهشگران، هرچند رشد دوباره «ناقص» بوده، اما نتایج به‌دست‌آمده امیدوارکننده است.

این روش هنوز روی انسان آزمایش نشده است، اما با توجه به شباهت‌های زیستی که میان پستانداران وجود دارد، این احتمال مطرح می‌شود که سلول‌های بدن انسان نیز در صورت دریافت دستورهای مناسب، بتوانند واکنش مشابهی نشان دهند.

کلید اصلی این فرایند، استفاده از ۲ پروتئین سیگنال‌دهنده بوده است. پروتئین اول مواد اولیه لازم برای بازسازی را فراهم می‌کند و پروتئین دوم از این مواد برای ساخت بافت بهره می‌گیرد. «کن مونوکا»، زیست‌شناس دانشگاه تگزاس A&M، می‌گوید:

«این فرایند درواقع ۲ مرحله دارد. ابتدا سلول‌ها را از مسیر ایجاد بافت زخم منحرف می‌کنید و سپس سیگنال‌هایی را در اختیار آنها قرار می‌دهید که می‌گوید چه چیزی باید ساخته شود.»

در حالت معمول، هنگام آسیب‌دیدگی، بدن به‌طور پیش‌فرض به‌سمت ایجاد بافت در محل زخم می‌رود. سلول‌های فیبروبلاست (Fibroblast) به محل زخم فرستاده می‌شوند تا با تشکیل بافت، آسیب را ترمیم کنند. این واکنش برای جلوگیری از خون‌ریزی مفید است، اما در صورت از دست رفتن یک اندام، به بازگشت آن کمکی نمی‌کند.

محققان می‌گویند در همین مرحله که فیبروبلاست‌ها در وضعیت فعال و پذیرنده قرار دارند، نخستین پروتئین سیگنال‌دهنده یعنی فاکتور رشد فیبروبلاستی ۲ یا FGF2 وارد عمل می‌شود. این پروتئین در عمل این سلول‌ها را دوباره برنامه‌ریزی می‌کند تا آماده تبدیل‌شدن به ساختاری دیگر شوند.

جانوری با نام آکسولوتل‌ که توانایی بازسازی اندام دارد

ساختار جدید «بلاستما» (Blastema) نام دارد و توده‌ای موقتی از سلول‌ها است که جانورانی مانند سمندرها از آن برای آماده‌سازی بافت جهت رشد دوباره استفاده می‌کنند. این ساختار علاوه‌بر ترمیم محل زخم می‌تواند در جایگزینی اندام ازدست‌رفته نقش داشته باشد. در مرحله بعد نیز پروتئین BMP2 به کار گرفته شده تا پیام لازم برای آغاز ساخت بافت را به بلاستما برساند.

این درمان در ده‌ها آزمایش روی موش‌ها توانسته استخوان‌ها، تاندون‌ها، رباط‌ها و ساختارهای مفصلی آنها را بازگرداند. هرچند انگشت‌های بازسازی‌شده گاهی بدشکل بوده‌اند یا اندازه‌ای کوچک‌تر از حد طبیعی داشته‌اند، اما تمام اجزای ضروری در آنها وجود داشته است.

اگر چنین توانایی‌ واقعاً وجود داشته باشد و بتوان آن را تقویت کرد، پیامدهای آن برای درمان‌های پزشکی بسیار گسترده خواهد بود. البته هنوز تا آزمایش این روش روی انسان راه زیادی باقی مانده است. پژوهشگران باید سازوکارهای بازسازی را با دقت بیشتری بررسی کنند و همچنین راهی پیدا کنند تا اندام‌های بازسازی‌شده شباهت بیشتری به اندام‌های ازدست‌رفته داشته باشند.

نتایج این پژوهش در نشریه Nature Communications منتشر شده است.

جواد تاجی
جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من در دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و بیشتر از سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
نظرات ثبت شده (23 مورد)
  • Majid98765

    دست اضافه چی ؟ خودتون دست رو جایگزین کلمه صحیح کنید :))))

  • Lambiase

    همه یاد لیزارد افتادن من یاد ددپول و ولورین

  • gshwjsihxj

    چندسال پیش یه خانم مشتریم بود
    جفت دستاش از مچ دست قطع شده بود
    هروقت یادشون میوفتم تا چندساعت یه جوری استرس میگیرم که انگار یه وزنه ده کیلویی رو سینم

  • VISCOVER

    من عاشق اکسولوتلم خیلی کیوته

  • StrandedCitizen

    این یعنی اگر بریم جلوتر شاید بشه حتی ژنتیک رو هم بازنویسی کرد و عظیم ترین بیماری های انسان رو درمان کرد
    به نسخه ایده آل و تکامل کامل رسید سیستم ایمنی و....
    و این قدم ها به جلو واقعا غیر قابل توصیف ...

    • Templar

      شاید نه . حتما این اتفاق میوفته. فقط امیدوارم تا زمانی که زنده هستیم بتونیم ببینیم اون روزو.

    • Behkam

      و ما باید به فکر اینترنتی که نیست باشیم 👍

    • VISCOVER

      اینو خوندم یاد کارکتر لیزارد توی اسپایدرمن افتادم
      هر تغییر و درمانی بدون عوارض نیست

      • Tired_man

        باورم نمیشه خیلی جدی اینو گفتی

        • VISCOVER

          What you mean?

    • echosofpwd

      به این زودی که نیست
      حداقل 10 الا 20 سال زمان میبره
      ولی این پژوهش یک نقطه عطف محسوب میشه

  • buwygib

    نارسایی کلیه دو دقیقه بعد وقتی اینو خوند: یه سر برید مشهد شفا بگیرید، علم بلای جان ایمان ماست

    • VISCOVER

      Nicex sisi

  • Lindo

    دکتر کانرز تو اسپایدرمن اولین نفز بود خدابیامرز

    • FreedomRemains

      *اولین مارمولک

    • VISCOVER

      جیزز ، من داشتم به همین فکر میکردم

    • IDoNotHaveHopeAnyMore

      😂

  • IDoNotHaveHopeAnyMore

    یادمه چند سال پیش هم مطلب مشابه این خونده بودم که دانشمندها متوجه شدند در DNA ستاره دریایی برای ترمیم اندام ها تونستند شباهتی ببینند که در DNA انسان هست اما غیر فعاله
    خیلی دوست دارم بدونم این تحقیق هم در ادامه همان تحقیق هست یا جداست؟!

    • enemy666

      پاسخ دیپ سیک
      تحقیق قدیمیتر نشان داد که ژنهای لازم برای ترمیم اندام در DNA ما هم وجود دارد، اما انگار خاموش شده. تحقیق جدید یک گام جلوتر رفته: مشکل فقط خاموشی این ژنها نیست، بلکه عدم کنترلِ هوشمندِ رشد سلولی است. بدن ما برای جلوگیری از سرطان، بهجای بازسازی واقعی، فقط جای زخم میسازد. ستاره دریایی اما هم کلید این ژنها را دارد و هم فرماندهی دقیقشان را. حالا دانشمندان به دنبال یادگیری مکانیسم کنترل و فرماندهی ستاره دریایی هستند تا شاید روزی این ژنهای مشترک را در انسان، ایمن فعال کنند.

      • IDoNotHaveHopeAnyMore

        ایول دوست عزیز
        ممنون بابت وقتی که گذاشتید

        • enemy666

          چه وقتی
          سوالت رو کپی کردم به دیپ سیک دادم اون هم این پاسخ رو داد

مطالب پیشنهادی