کشف بقایای ۴٬۰۰۰ ساله یک کاخ اسطورهای در یک شهر باستانی در چین
بقایای ۴۰۰۰ ساله پی یک کاخ سلطنتی دودمان شین در شهر باستانی شین می حقایقی جدید از معماری اولیه چین را آشکار میکند.
تازهترین یافتههای باستانشناسان در استان مرکزی هِنان در چین از یک کاخ ۴٬۰۰۰ ساله و تأسیسات ذخیره غلات پرده برداشتهاند. این کشف به همراه معبد ژوکیو (Zhuqiu) و شهر محصور باستانی شینمی (Xinmi) شگفتیهایی از معماری و کشاورزی اولیه چینیان را آشکار میکنند. باستانشناسان عقیده دارند که این یافتهها بقایای دودمان سلطنتی شیا (Xia) هستند که بسیاری از تاریخدانان آن را تنها یک اسطوره میدانند.
کشف بقایای کاخ ۴٬۰۰۰ ساله و معبد ژوکیو و شهر شینمی اهمیت زیادی برای میراث باستانی استان هنان دارد. کاخ تازه کشفشده در ساحل شرقی رودخانه ژنشویی (Zhenshui) در شهر باستانی محصور قرار دارد. پی این سازه از جنس خاک کوبیدهشده است و مساحتی ۶۰ در ۳۰ متر را پوشش میدهد. در این مساحت ۱٬۸۰۰ مترمربعی آثاری از یک سازه بلند، تراسها و صومعههای اطراف و یک حیاط مرکزی دیده میشود.
شکل پی و سوراخهای ستونها حاکی از آن است که سازه اصلی مجموعه کاخ و تراسهای باشکوه آن در شمال و جنوب و صومعهها در شرق و غرب قرار داشتند. این کشف فهم باستانشناسان از شهرسازی باستانی و معماری سازههای دودمان شیا را دگرگون میکند.
همزمان بیش از ۱۰۰ مورد از بقایای این تمدن باستانی در محوطه باستانی معبد ژوکیو کشف شده است. یکی از این بقایای قابلتوجه، ساختمانهای دایرهای ذخیره غلات است که شباهت زیادی به انبارهای دودمان شیا دارد. اهمیت این ساختمانها در این است که ظرافتهای تکنیکهای اولیه کشاورزی غلات و تکنیکهای ذخیره محصول را آشکار میکند.
دودمان شیا، اسطوره یا واقعیت؟
دودمان شیا (۲۰۷۰ تا ۱۶۰۰ قبل از میلاد) اولین دودمان در چین بود که دولت تشکیل داد. به عبارت دیگر، شیا اولین دودمان سلطنتی چین است. دودمان شیا درنهایت به دست دودمان شانگ (Shang) از بین رفت.
حفاریهای باستانشناسی قرن بیستم بقایایی را آشکار کردند که با توصیفات مورخان قدیمی چینی از این دودمان همخوانی داشتند.
علیرغم این موارد، نظریه غالب در میان مورخان این است که دودمان شیا در واقعیت وجود نداشت و ساخته ذهن مورخان سلسلههای پادشاهی بعدی چین بود. هدف اصلی این مورخان، خصوصاً مورخان دوران سلطنت دودمان ژو (Zhou)، ایجاد یک مدل پیشاتاریخی برای سلطنت موروثی در چین بود.
بسیاری از این مورخان همچنان نمیتوانند توضیح دهند که چرا یافتههای جدید در محوطههای باستانی استان هنان نظریه آنها را نقض میکند. از طرف دیگر، باستانشناسانی که عقیده دارند این یافتهها متعلق به سلسله شیا هستند، از اثبات نظریه خود ناتوانند. این احتمال وجود دارد که این بقایای کشفشده درواقع متعلق به اوایل دودمان شانگ باشند.
کشف هر مدرک جدیدی میتواند یکی از تکههای پازل را برای باستانشناسان آشکار کند. این احتمال وجود دارد که با کشفهای بیشتر، تاریخدانان مجبور شوند تاریخ دودمان شیا را از ابتدا بنویسند و چهارچوب سلسلههای پادشاهی چین را در تاریخ به عقب ببرند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.