ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

هواپیمای Radia Windrunner
میان رشته ای

طرح بزرگ‌ترین هواپیمای جهان به نمایش گذاشته شد؛ ۱۰۸ متر طول با امکان حمل ۷۲ تن بار

هواپیمای Radia Windrunner می‌تواند بزرگ‌ترین محموله‌های جهان ازجمله پره‌های غول‌پیکر توربین‌های بادی را به‌راحتی حمل کند.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ | ۲۳:۵۹

هواپیمای مفهومی Radia Windrunner که طول آن به 108 متر می‌رسد، طراحی شده تا محموله‌های بسیار بزرگی را حمل کند که جابه‌جایی آن‌ها به‌صورت زمینی دشوار است. این هواپیما بالاتر از آنتونوف An-225 مایا که در جریان جنگ روسیه و اوکراین تخریب شد، می‌تواند عنوان بزرگ‌ترین هواپیمای جهان را از آن خود کند.

به‌استثنای برخورددهنده هادرونی بزرگ، تقریباً هیچ دستگاه دیگری وجود ندارد که قطعات یک‌تکه آن به بزرگی توربین‌های بادی امروزی باشد. بزرگی پره‌های بعضی از این توربین‌ها به بیش از 140 متر می‌رسد و جابه‌جایی آن‌ها بسیار مشکل است. اما Radia Windrunner می‌خواهد این مشکل را برطرف کند.

ویژگی‌های هواپیمای Radia Windrunner

هواپیمای مفهومی Radia با طول بال 80 متری دارای عرضی به اندازه سه‌چهارم یک زمین فوتبال آمریکایی است. ارتفاع آن در بلندترین نقطه به 24 متر می‌رسد، بنابراین چندان بزرگ‌تر از یک ایرباس A380 نیست، اما از نوک دماغه تا انتهای دم آن 108 متر است و می‌تواند محموله‌هایی با حداکثر طول 105 متری و قطر 7.3 متری را حمل کند.

از نظر وزنی هم Radia Windrunner قادر به حمل حداکثر 72,575 کیلوگرم بار است. این هواپیما گنجایش حجم 8,200 متر مکعبی را دارد که هفت برابر بیشتر از آنتونوف است. به‌علاوه، این پرنده غول‌پیکر می‌تواند تا حداکثر مسافت 2000 کیلومتر را در یک سفر طی کند.

ایده Radia این است که شرکت‌های تولیدکننده و اپراتورهای توربین‌های بادی، در نزدیکی کارخانه‌ها و محل نصب توربین‌ها فرودگاه‌هایی بسازند تا امکان حمل‌ونقل سریع و آسان پره‌های غول‌پیکر از خط تولید به محل نصب به‌راحتی با این هواپیما فراهم شود. ازاین‌رو، Windrunner حتی به‌گونه‌ای طراحی شده است که بتواند از روی باند نسبتاً کوتاه 1800 متری هم نشست و برخاست داشته باشد.

گفتنی است که این هواپیما هنوز ساخته نشده، اما Radia باور دارد که می‌تواند ظرف مدت چهار سال آن را تولید و آزمایش کند و مجوزهای لازم را برای شروع پروازها بگیرد. این شرکت ظاهراً تاکنون 104 میلیون دلار برای این پروژه جذب سرمایه داشته است.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی