ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

مدیرعامل گروه دیجی‌کالا: بازار سرمایه نگاه خود را به پلتفرم‌ها تغییر دهد

پنل تخصصی «نقش بازار سرمایه در تأمین مالی زیست‌بوم دانش‌بنیان» در رویداد تأمین مالی پلتفرم‌های آنلاین برگزار شد.

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۶ خرداد ۱۴۰۴ | ۱۸:۲۰

مدیرعامل گروه دیجی‌کالا معتقد است تحلیلگران بازار سرمایه باید نگاهشان را نسبت به کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال تغییر دهند. به اعتقاد او در حالی که GMV در کسب‌وکارهای تجارت الکترونیک اهمیت دارد، اما صورت‌های مالی شرکت‌ها در بازار سرمایه با بحث درآمد شروع می‌شود.

در بخش پایانی رویداد تأمین مالی پلتفرم‌ها، پنل تخصصی «نقش بازار سرمایه در تأمین مالی زیست‌بوم دانش‌بنیان» برگزار شد.

«سعید محمدی»، مدیرعامل گروه دیجی‌کالا در رویداد «تأمین مالی پلتفرم‌های آنلاین» گفت چالشی که اکنون برای عرضه و IPO شرکت‌های اقتصاد دیجیتال یا فناور در بورس وجود دارد، ریشه‌ای و بنیادی است.

به اعتقاد او این موضوع به ناهماهنگی ساختار سنتی بازار سرمایه نسبت به این شرکت‌ها باز می‌گردد؛ چراکه معمولاً چه در ارزش‌گذاری و چه در تحلیل‌هایی که تحلیلگران بازار سرمایه از چشم انداز شرکت‌ها در فضای کسب‌و‌کارهای سنتی (کسب‌وکارهای غیرپلتفرمی و غیرفناور) می‌دهند عموماً گذشته نگر و براساس صورت‌های مالی و نسبت‌های مالی است. 

محمدی با تأیید اهمیت نسبت‌های مالی و صورت‌های مالی، تأکید کرد شرکت‌های فناوری محور همیشه یک چشم انداز رشدی هم دارند. او برای درک بهتر این موضوع مثالی زد:

«کمیته پذیرش ما چند ماه پیش برگزار شد و فکر کنم 9 ساعت طول کشید و 30 نفر در کمیته پذیرش حاضر بودند. بعد آن را با زمانی که دیجی‌کالا یا دیجی‌نکست در شرکت‌های مختلف سرمایه‌گذاری می‌کند، مقایسه کردم. بسیاری از سوالاتی که در این کمیته مطرح یا شاخص‌هایی که بررسی شدند، برای ما بابت سرمایه گذاری روی شرکت‌های این حوزه اصلا مطرح نیست.»

هم‌بنیان‌گذار دیجی‌کالا مثال زد اگرچه جریان نقدینگی شرکت در سال‌های گذشته موضوع مهمی است، اما آنها برای سرمایه‌گذاری روی شرکت‌های این حوزه به آن توجهی نمی‌کنند. آنها بیشتر به شاخص‌هایی نگاه می‌کنند که آینده نگر هستند، مثلاً شبکه کاربران یا شاخص Retention (نگهداشت). همچنین در یک پلتفرم دو سویه که عرضه و تقاضا در آن وجود دارد، به شاخص‌های سمت supply (عرضه) توجه می‌کنند.

به اعتقاد او این شاخص‌هاست که به آنها می‌گوید 4 سال دیگر آیا شرکت به سوددهی خواهد رسید یا خیر: «بررسی صورت‌های مالی یکی دو سال گذشته، خیلی این چیزها را به ما نمی‌گوید.»

محمدی تأکید کرد اساسا شرکت‌های فناور، نگاهشان روی کیفیت کسب و کار و محصول و فیچرها و سرویس‌هایی است که امروز در حال ساخت آنها هستند تا یک سال دیگر از آنها استفاده کنند: «اهمیت صورت مالی و ترازنامه را نمی‌خواهم کم کنم، اما برای پلتفرم‌ها این موضوعات مهم تر است.»

او GMV یا مجموع ارزش کل‌دارایی‌ها را یکی از مهم‌ترین شاخص‌های پلتفرم‌های فعال در حوزه تجارت الکترونیک دانست و گفت در صورت‌مالی که باید روی کدال قرار داد چنین چیزی وجود ندارد و اولین خط آن با درآمد شروع می‌شود.

مدیرعامل گروه دیجی‌کالا از تحلیلگرهای بازار سرمایه خواست تا نگاهشان را به شرکت‌های پلتفرمی تغییر دهند و از ابزارهای تحلیل شرکت‌های نوآور بیشتر استفاده کنند.

به باور محمدی اگر همین امروز دو پلتفرم در حوزه‌های مختلف مثل تاکسی اینترنتی، گردشگری یا تجارت الکترونیک را با یک صورت مالی مشابه کنار هم بگذاریم، یکی از شرکت‌ها می‌تواند 10 برابر دیگری ارزش داشته باشد در حالی که شاخصی در این باره در صورت‌های مالی وجود ندارد.»

او ابراز امیدواری کرد اگر یک روزی تابلو بورس را براساس ارزش شرکت‌ها مرتب کنیم، شرکت‌های فناور ایرانی هم دیده شوند.

چالش IPO دیجی‌کالا قیمت‌گذاری بود که تقریبا حل شده است

«محمود گودرزی»، مدیرعامل بورس تهران، نیز در این نشست به بحث پذیرش دیجی‌کالا در بورس اشاره کرد و گفت:

«داستان دیجی‌کالا یک داستان طولانی بود. دی ماه [1403] دیجی‌کالا پذیرش شد و مشکلی برای عرضه اولیه ندارد. الآن بحث بر سر قیمت‌گذاری دیجی‌کالا است که بین سهامداران عمده و مسئولان سازمان چالش بود و فکر می‌کنم حل شده است. ان‌شاءالله در سال جاری عرضه اولیه سهام دیجی‌کالا انجام می‌شود.»

او با اشاره به نقش پررنگ اقتصاد دیجیتال در بازارهای جهانی گفت یک شاخص در ایالات متحده امریکا 500 شرکت برتر در داوجونز را در خود دارد: «یک‌ سوم ارزش بازار S&P500 متعلق به ۱۰ شرکت برتر دیجیتال است. این نشان‌دهنده اهمیت راهبردی این حوزه است.»

گودرزی تأکید کرد بورس تهران براساس یک راهبرد اصولی و نه سلیقه شخصی به پذیرش شرکت‌های اقتصاد دیجیتال روی آورده است. به گفته وی تلاش بورس تهران حرکت از شرکت‌های سرمایه محور به سمت دانش‌محور است.

مدیرعامل بورس تهران از تصمیم انقلابی بورس برای پذیرش شرکت‌های فناور با سود خالص بیش از 100 میلیارد تومان نیز خبر داد و گفت این تصمیم، نقطه عطفی در تاریخ 57 ساله بورس تهران است. به اعتقاد وی این موضوع تحول بزرگی در پذیرش شرکت‌های دانش‌محور ایجاد خواهد کرد و نشان می دهد که بورس تهران به‌صورت جدی به دنبال تحول در ساختار پذیرش شرکت‌ها و تسهیل ورود کسب‌وکارهای دیجیتال به بازار سرمایه است.

یکتانت در انتظار ارزش‌گذاری

«حسام جعفری»، نایب رئیس هیئت مدیره یکتانت، در بخش پایانی این پنل به تلاش 4 ساله یکتانت برای پذیرش در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت در حال گذراند فرایند ارزش‌گذاری هستند. فرایندی که به اعتقاد او طولانی است و برای آن مثال زد که دو جلسه زمان برده تا بتوانند مدل کسب‌وکاری‌شان را توضیح دهند.

مجتبی آستانه

دانشجوی برق بودم، تو دانشگاه برنامه‌نویسی درس می‌دادم، اما در نهایت خبرنگار شدم. چراییش هم به یک سوال تکراری هم‌دانشگاهیم بر می‌گرده: «چرا نمی‌نویسی؟». به بررسی صورت‌های مالی و تحلیل کسب‌وکارها علاقمندم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی