ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

در نشست انجمن تجارت الکترونیک مطرح شد: حاکمیت از طریق شرکت‌های خصولتی استارتاپ‌ها را تصاحب می‌کند

نوربخش: سال آینده نیز حاکمیت از طریق شرکت‌های خصولتی به تصاحب کسب‌وکارها ادامه خواهد داد.

سوسن نوری
نوشته شده توسط سوسن نوری | ۸ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۵:۰۶

گردهمایی مدیرعامل‌ها و فعالان تجارت الکترونیک با عنوان «اهم چالش‌های اقتصاد دیجیتال: مروری بر ۴۰۳ با نگاه به ۴۰۴» برگزار شد و مدیران و فعالان این حوزه مشکلات خود را با یکدیگر به اشتراک گذاشتند. 

به گزارش دیجیاتو، این جلسه با حضور نمایندگان تشکل‌های حوزه اقتصاد دیجیتال، کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران و نمایندگان رسانه‌های مختلف در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد. 

رئیس انجمن تجارت الکترونیک تهران، به‌عنوان اولین سخنران با اشاره به برگزاری انتخابات اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی در بهمن‌ ماه، گفت: «ازجمله چالش‌های برگزاری این انتخابات، رد صلاحیت‌ها و چگونگی برگزاری آن بود. با این‌همه، از شکل‌گیری دوباره این اتحادیه خوشحالیم؛ چون اکنون ما در دوره اضمحلال دولت به سر می‌بریم و حتی می‌توان گفت تقریباً دولت از بین رفته؛ ازاین‌رو حضور و فعالیت تشکل‌ها بهتر از نبودن آنهاست. اهمیت این تشکل‌ها از این جهت که می‌توانند از حقوق و صنف خودشان دفاع کنند.»

«نیما قاضی» یادآوری کرد: «انجمن تجارت الکترونیک به ایجاد همکاری و هم‌افزایی درون صنفی کمک می‌کند اما اتحادیه می‌تواند علاوه‌بر فعالیت‌های اجرایی، در زمینه رگولیشن و مجوزها هم نقش‌آفرینی کند. با این توضیح که اتحادیه کشوری است برای همین نقش‌های آن گسترده‌تر است.»

تشکیل دوباره اتحادیه برای هم‌صدایی هوشمندانه بود

در ادامه، مدیرعامل اسنپ و عضو هیئت‌مدیره انجمن تجارت الکترونیک تهران نیز گفت: «در زمانی که ما فقدان اتحادیه به‌عنوان انجمن صنفی خوب داشتیم، تشکیل دوباره اتحادیه هوشمندانه بود؛ چون باید صدایی واحد از صنف به بالادستی‌ها برسد.»

«محمد خلج» با اشاره به اتفاقات گذشته، جمع شدن کسب‌وکارها زیر چتر انجمن را اتفاق بسیار خوبی ارزیابی و اظهار امیدواری کرد: «با همراهی نصر و اتحادیه شاهد هم‌افزایی باشیم و به حل‌وفصل مشکلات بپردازیم.»

رئیس اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی نیز با اشاره به فعالیت دوباره اتحادیه، درباره یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این تشکل گفت: «درحال‌حاضر با تشکیل اتحادیه کسب‌وکارهای آنلاین فقط نیاز به مجوز اتحادیه دارند درحالی‌که قبلاً باید برای دریافت مجوزهای مختلف اقدام می‌کردند.»

«رضا الفت‌نسب» در ادامه درباره قدرت خطرناک اتحادیه، توضیح داد: «این قدرت خطرناک اتحادیه‌ها همین اختیار صدور مجوز است؛ زیرا باتوجه‌به ماده ۲۷ و ۲۸ اگر کسب‌وکاری مجوز اتحادیه را نداشته باشد، باید پلمپ شود. در غیراین‌صورت اتحادیه می‌تواند آن را موقت تعطیل کند؛ بنابراین برای ایجاد تغییرات در این ۲ ماده قانونی باید به ما کمک کنید.»

سال ۱۴۰۴ بر محور ۳ برنامه اصلی

رئیس کمیسیون قوانین و مقررات نیز در خصوص برنامه‌های آتی کمیسیون قوانین و مقرارت انجمن، گفت: «سه محور را به‌عنوان موضوعات سال ۱۴۰۴ دنبال خواهیم کرد؛ یکی بحث تنظیم‌گری تنظیم‌گران است چون سازمان‌های مختلف به‌صورت شتاب‌زده شروع به قانون‌گذاری کرده‌اند. این کمیسیون با حضور آقای سیاح می‌تواند در این خصوص نقش موثری را ایفا کند.»

«روح الله رهبرپور» افزود: «ٰبحث دسترسی به داده‌های کسب‌وکارها مورد دیگری است که در دستور کار قرار دارد. موضوع مهم در هر کسب‌وکار، اعتماد کاربران است. از طرفی، بحث درز اطلاعات از سوی حاکمیت وجود دارد که نگرانی‌هایی را ایجاد می‌کند. موضوع دیگر در این کمیسیون برای پیگیری در سال آینده، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان است که در یک سال گذشته سلیقه‌ای شده است و معافیت مالیاتی در شرایط یکسان برای همه شرکت وجود ندارد.»

او یادآور شد: «بحث مسئولیت پلتفرم‌ها نیز از سال گذشته همچنان در دستور کار است.»

رئیس کمسیون سلامت دیجیتال نیز در ادامه این نشست، به سنگ‌اندازی‌های توسعه سلامت دیجیتال اشاره کرد و گفت: «این کمیسیون در سال ۱۴۰۳ تشکیل شد. متاسفانه سایه سنگین امنیتی بر صنعت سلامت احساس می‌شود که مشکلاتی را به وجود آورده است.»

«نیما فاضلی» افزود: «برخلاف همه جای دنیا، پرداخت‌کننده‌ها برای رگولاتوری پای میز نشسته‌اند و پذیرای رگولاتور هستند اما تمایلی برای بهبود فضا دیده نمی‌شود. با این وجود، ما برای بهبود فضا از نظر قانونی در سال ۱۴۰۴ تلاش خواهیم کرد.»

اتحادیه با دو نوع مطالبه مواجه است

بنیان‌گذار و مدیرعامل پادرو و عضو هیئت‌مدیره اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی نیز گفت: «انتخابات اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی اولین انتخابات در حوزه اقتصاد دیجیتال بود که همه تشکل‌ها کمک کردند.»

«پشوتن پورپزشک» با بیان اینکه کار عقب‌مانده زیادی در 3 سال بر جا مانده، افزود: «تحویل‌گرفتن اتحادیه کار سختی است. باید مسائلی مانند جوازهای ابطال‌شده و سایت‌های از دسترس خارج شده را حل کنیم. اتحادیه با 2 نوع مطالبه مواجه است؛ هم مطالبه از سمت حاکمیت که خواستار سروسامان‌دادن به حوزه است هم مطالبات کسب‌وکارها که در دوره فعال نبودن اتحادیه مشکلاتشان حل نشده و باقی مانده است.»

به گفته او، «سعی داریم در تصمیم‌گیری‌های اتحادیه نگاه داده‌محور را حاکم کنیم. همچنان با نگاه امنیتی به کسب‌وکارهای دیجیتال مواجهیم و این روند ادامه دارد. باید با نگاه داده‌محور و مطالبه‌گری هزینه تعطیل‌کردن کسب‌وکارهای این حوزه را بالا ببریم.»

پورپزشک تأکید کرد: «قول داده‌ایم ارتباط مؤثر و مداوم را با رسانه‌ها حفظ کنیم. اعتقاد داریم بخشی از آسیبی که در دوره اول هیئت‌مدیره به اتحادیه وارد شد، نتیجه ارتباط نداشتن مداوم با رسانه‌ها بود.»

در ادامه این گردهمایی، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران نیز با انتقاد به پدیده ورود بخش دولتی، خصولتی یا امنیتی به کسب‌وکارها گفت: «در دنیا هم به تجربه ثابت شده که این بخش‌ها وقتی به کسب‌وکارها وارد شده‌اند، موفق نبوده‌اند.»

چقدر خروج بنیان‌گذاران و فروش کسب‌وکارها به اجبار بوده است؟

«مازیار نوربخش» با اشاره به خروج بنیان‌گذاران و فروش کسب‌وکارها، افزود: «به‌طورکلی ما اطلاع نداریم که چقدر از این خروج‌ها به اجبار بوده و چه مقدار فرایند فروش سهام با رضایت انجام شده است. این موضوع لایه‌های متعددی دارد و به‌دلیل همین بی‌اطلاعی، حرکت مؤثری در این زمینه انجام نداده‌ایم. معتقدیم خروج بنیان‌گذاران و واگذاری به نهادهای حاکمیتی یا خصولتی به هر دلیلی که باشد، پدیده جالبی نیست.»

او تأکید کرد: «در سال‌های اخیر، نیز رشد اکوسیستم استارتاپی و شکل‌گیری شرکت‌ها و کسب‌وکارهای قدرتمند فقط به‌دلیل حضور و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی خالص بوده است.»

نوربخش پیش‌بینی کرد «سال آینده نیز حاکمیت از طریق شرکت‌های خصولتی همچنان به تصاحب کسب‌وکارها ادامه خواهد داد.»

چه کسی می‌تواند چندین همت برای خرید این سهام هزینه کند؟

پورپزشک نیز درباره همین موضوع گفت: «خروج بخش طبیعی از فرایند راه‌اندازی کسب‌وکار است. اما عجیب اینجاست که به ازای خروج بنیان‌گذاران از استارتاپ‌ها، ورودی مشاهده نمی‌شود. یکی از دلایلش می‌تواند نحوه خروج باشد.»

او افزود: «سؤالی که باید پرسید این است که چه کسی می‌تواند چندین همت برای خرید این سهام هزینه کند؟ شرکت‌های محدودی این توان را دارند و همه خصولتی دولتی یا حاکمیتی هستند.»

بنیان‌گذار و مدیرعامل پادرو پیشنهاد کرد: «تشکل‌ها، فعالان اکوسیستم و رسانه‌ها درباره این موضوعات صحبت و درباره ورود نهادهای قدرتمند به استارتاپ‌ها مطالبه‌گری کنند.»

چالش‌های زنان و نبود حمایت‌های دولتی

عضو اتحادیه هیئت‌مدیره کسب‌وکارهای مجازی نیز به تلنبارشدگی کارها در دوره‌های قبلی اتحادیه اشاره و اظهار امیدواری کرد: «هیئت‌مدیره جدید بتواند با همکاری همه، مسائل را بررسی و برطرف کند.»

«رزا مجتهدزاده» با اشاره به اهمیت مدیریت نیازسنجی ذره‌بینی برای اعضا، تأکید کرد: «من در این زمینه هم نگاه داده‌محور دارم. شناسایی اولویت‌ها و نیازسنجی در کسب‌وکارهای عضو اتحادیه باید در دستور کار قرار بگیرد.»

او در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به چالش‌های زنان در کسب‌وکارها و نبود حمایت‌های دولتی، افزود: «باوجوداین، خوشحالم که 3 نفر شامل 2 عضو و یک بازرس در این دوره از اتحادیه زن هستند. تلاش ما حمایت از زنان در این عرصه است.»

دبیر انجمن تجارت الکترونیک نیز درباره شرح اقدامات سال ۱۴۰۳ و رئوس اقدامات مربوط به سال ۱۴۰۴ انجمن توضیحاتی را ارائه کرد.

«مریم نجفی» گفت: «این انجمن ۶۴ عضو دارد که ۱۸ عضو در سال جدید به آن اضافه شدند. ما عقیده داریم که در حال آموختن کار صنفی هستیم. اصناف اقتصاد دیجیتال نسبت به صنایع دیگر بسیار نوپا هستند و امیدوارم باانگیزه و اراده اعضا بتوانیم اثرگذاری بیشتری داشته باشیم.»

رویکرد انجمن تخصص‌گرایی است

او بیان کرد: «رویکرد ما در انجمن مبتنی بر تخصص‌گرایی است و بازوهای اجرایی نیز چهار کمیسیون فعال در این انجمن هستند. در انجمن هدف از کار صنفی این است که بتوانیم نهاد مرجع در حوزه خود باشیم. همچنین، علاوه‌بر دفاع از حقوق کسب‌وکارهای این حوزه، با نهادهای دولتی و قانون‌گذار مراوده موثری را ایجاد کنیم.»

نجفی توضیح داد: «در این مدت، مطالبه‌گری‌های بسیار زیادی برحسب اتفاق‌های روز داشتیم؛ مانند بسته شدن درگاه‌های دیجی‌کالا و عدم حمایت از سوی تامین‌اجتماعی و همچنین موضوع کیفیت اینترنت. تلاش کردیم با کمک رسانه‌ها، اعضای کمیسیون، نظر تخصصی خود را ارائه کنند.»

دبیر انجمن تجارت الکترونیک تاکید کرد: «ما معتقدیم در کار صنفی باید رویکرد مشخصی وجود داشته باشد. یک دسته از فعالیت‌ها واکنشی است و تلاش می‌کنیم از لحاظ قانونی و حرفه‌ای در این خصوص عمل کنیم. دسته دیگر، کارهایی از جنس مشارکت بوده و نمونه آن بحث مشارکت فعال انجمن در قانون تدوین مسئولیت پلتفرم‌هاست. موضوعی هم شاید نیازمند افزایش آگاهی باشد بنابراین لازم است در خصوص آن اطلاع‌رسانی کنیم. مورد دیگر، کارهای مشاوره‌ای است و هر یک از ما عضو شرکت تخصصی هستیم و اگر قانون‌گذار قانونی را تصویب می‌کند، باید از نظرات تخصصی اعضای انجمن بهره‌گیری کند.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی