گزارش جابویژن از معیارهای انتخاب شغل: حقوق نامناسب، عامل ترک کار ۸۵ درصد کارکنان
«عدم وجود ساعت کاری منعطف» از دلایل اصلی ترک کار حدود ۵۰ درصد از کارکنان خانم بوده است.
گزارش جابویژن از بررسی معیارهای انتخاب شغل، عوامل ماندگاری و عوامل ترک شغل کارکنان در سال ۱۴۰۲ منتشر شد. براساس این گزارش، حقوق نامناسب عامل ترک کار ۸۵ درصد از نیروهای کار شرکتهاست.
بخش اول این گزارش به معیارهای انتخاب شغل کارجویان اشاره کرده است. براساس نظرسنجیهایی که جابویژن از سه هزار کاربر انجام داده، ۹۲ درصد کارجویان اعلام کردهاند که هنگام انتخاب شغل به حقوق مناسب آن موقعیت شغلی توجه دارند.
دادههای موجود در این گزارش نشان میدهد که حدود ۶۰ درصد زنان برای انتخاب شغل به «ساعت کاری منعطف» توجه ویژهای دارند. امکان دورکاری و موقعیت مکانی شرکت نیز ازجمله معیارهایی هستند که برای انتخاب شغل از نظر زنان، در مقایسه با مردان، اهمیت بالاتری دارند.
از معیارهایی که با افزایش سن کارکنان اهمیت بالاتری برای کارکنان پیدا میکنند، میتوان به «برخورداری از جایگاه استراتژیک و تأثیرگذار در سازمان» و «برند و اعتبار سازمان» اشاره کرد.
امکان توسعه فردی و دورکاری، معیارهای نسل جوان برای انتخاب شغل
معیارهایی که برای نسل جوان در انتخاب شغل اهمیت دارد، «امکان آموزش و توسعه فردی» و «امکان دورکاری و ساعت کاری منعطف» است. همچنین ۶۶ درصد کاربران در گروه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال، امکان آموزش و توسعه فردی را در لیست معیارهای اصلی خود قرار دادهاند.
طبق این گزارش، ۷۳ درصد کارجویان با سابقه بالای ده سال، بعد از حقوق مناسب به «رابطه خوب بین افراد سازمان» توجه دارند. همچنین آنچه برای مدیران ارشد در انتخاب شغل اهمیت دارد، «درحالرشد بودن» و «برند و اعتبار سازمان» است.
در بخش عوامل مؤثر بر ماندگاری کارکنان در سازمان، ۷۳ درصد گفتهاند که «حقوق مناسب» از عواملی است که موجب ماندگاری آنها در سازمان میشود.
براساس دادههای موجود در گزارش جابویژن، ۶۰ درصد افراد ۲۰ تا ۳۰ سال عامل امکان آموزش و توسعه فردی را از عوامل اصلی ماندگاری خود در سازمان بیان کردهاند.
نمودار زیر نشان میدهد عوامل درحالرشد بودن سازمان و برخورداری از جایگاه استراتژیک در ماندگاری ۷۴ درصد مدیران ارشد، همانقدر اهمیت دارند که حقوق مناسب حائز اهمیت است.
در قسمت مربوط به عوامل مؤثر بر ترک شغل کارکنان هم ۸۵ درصد آنها گفتهاند که «حقوق نامناسب» مهمترین عاملی است که باعث میشود سازمان را ترک کنند.
ترک کار ۵۰ درصد زنان بهدلیل منطعفنبودن ساعت کاری
«عدم وجود ساعت کاری منعطف» نیز از دلایل اصلی ترک کار حدود ۵۰ درصد از کارکنان خانم بوده است. همچنین طبق این گزارش، عواملی که در ترک شغل کارکنان در سنین ۲۰ تا ۳۰ سال در مقایسه با سایر گروهها نقش مهمتری داشتهاند، عبارتند از: نبود ساعت کاری منعطف، نبود دورکاری و ماهیت کار (روتین یا چالشی بودن).
اشتباه استراتژیک منابع انسانی سازمانها در درک نیاز کارکنان
جابویژن همزمان با نظرسنجی از کارجویان، از منابع انسانی شرکتها که نقش کارفرما را ایفا میکنند، سؤالات مشابهی پرسیده و از آنها خواسته است تا نظرشان را درباره معیارهایی که میتواند در تصمیم کارکنان مهم باشد، بازگو کنند. نتیجه این است که کارفرمایان فکر میکنند رابطه خوب بین افراد سازمان حتی از حقوق مناسب هم معیار مهمتری است. البته در بین معیارهای کارکنان و تصورات کارفرمایان تفاوتهای معنادارتری هم وجود دارد که نشان میدهد بسیاری از کارفرمایان در درک نیاز کارکنانشان دچار خطا و اشتباه استراتژیک شدهاند.
برای نمونه، در مورد کارکنان خانم، امکان ارتقای شغلی معیار دومی است که در انتخاب شغل تأثیرگذار است، اما کارفرمایان فکر میکنند جایگاه این معیار در رتبه هفتم قرار دارد. در طرف مقابل، کارفرمایان فکر میکنند درحالرشد بودن سازمان میتواند در نگاه کارکنان جایگاه ویژهای برای انتخاب شغل داشته باشد، اما برای خانمها این معیار در رده دهم قرار گرفته است و برای بسیاری از کارجویان خانم اهمیت چندانی ندارد.
یک تصور غلط در بین کارفرمایان وجود دارد که در نظرسنجی جابویژن بهخوبی نمایان شده است؛ آنها فکر میکنند برای تمامی کارجویان در گروههای سنی مختلف، با جنسیت متفاوت و با سابقه کم و زیاد، معیارهایی مثل درحالرشد بودن سازمان، برند و اعتبار سازمان و ماهیت کار جایگاه ویژه دارد، اما این معیارها در نگاه کارجویان از اهمیت بسیار کمتری برخوردار است و اغلب کمتر از ۵۰ درصد کارجویان به چنین مواردی برای انتخاب شغل یا ماندگاری در سازمان فکر میکنند.
گزارش معیارهای انتخاب شغل، عوامل ماندگاری و عوامل ترک شغل کارکنان، یکی از گزارشهای آماری جابویژن از وضعیت بازار کار است. علاقهمندان میتوانند نسخه کامل این گزارش را از اینجا دریافت و مطالعه کنند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
کلودیا گلدین ،برنده نوبل اقتصاد امسال، درباره اهمیت ساعت کاری منعطف برای زنها و تاثیرش در تفاوت حقوق جنسیتی توضیحات جالبی میده. به نظر میرسه که این اولویت در ایران هم تا حد زیادی صادقه.