
رئیس هیئت مدیره ازکی سرمایه: کنترلگری سیاستگذار، فعالان بورسی را فراری داده است
رضا خانکی در گفتگو با دیجیاتو توضیحاتی درباره وضعیت بورس تهران و اقتصاد و کسبوکارها پس از جنگ بیان کرد.

در حالی که بورس تهران با یکی از طولانیترین دورههای رکود خود دستوپنجه نرم میکند، رئیس هیئتمدیره «ازکی سرمایه» و رئیس کمیسیون ولثتک انجمن فینتک، از سیاستهای مداخلهگرانه و ذهنیت کنترلگر سیاستگذاران به عنوان عامل اصلی فراری دادن سرمایهگذاران یاد میکند. «رضا خانکی» در گفتوگو با دیجیاتو با نقد رویکرد حمایتی از بورس، هشدار میدهد که ترس بازار نه از نبود حمایت، بلکه از حمایتهایی است که ماندگار و مخرب میشوند.
مشاهده ویدئو در آپارات
«رضا خانکی»، رئیس هیئت مدیره ازکی سرمایه و رئیس کمیسیون ولثتک انجمن فینتک، معتقد است که مدتهاست وضعیت بازار سرمایه خوب نیست و جنگ اوضاع را بدتر کرده است: «بنا به نظر اکثر فعالان بازار، نزدیک 5-6 سال خیلی بد را در بازار پشت سر میگذاریم و تقریبا از سال 1399 به بعد روزهای خوب بازار خیلی محدود بودند.»
به گفته وی پارامترهای مختلفی مثل جنگ، ریسک تحمیل شده به اقتصاد مانند قطع برق صنایع، نرخ بهره و… موجب این وضعیت شده است. اتفاقاتی که اکنون اثرات آن اندک اندک در صورتهای مالی شرکتها دیده میشود و روی سودآوری آینده آنها نیز اثر میگذارد.
خانکی در پاسخ به سوال دیجیاتو که بستههای حمایتی در نظرگرفته شده برای بازار سرمایه مثل اوراق تبعی همیار را چطور ارزیابی میکند، گفت باید دید که بحث حمایت از بازار واقعا چیست. به اعتقاد وی بورس سالهاست که با دستکاریهای غیرضروری در مقاطع زمانی روبه رو شده و نابازارتر از قبل شده است.
این فعال بازار سرمایه، دامنه نوسان، حجم مبنا، باز و بسته کردن نمادها و… را مثال میزند، موضوعاتی که قرار بوده یک سیاست موقتی باشند، اما الان ماندگار شدهاند و عملکرد بازار را تحت تاثیر قرار دادهاند: «ترس بزرگ فعالان بازار سرمایه این است که با تصمیماتی به عنوان حمایت روبه رو شویم که اثرات ماندگاری داشته باشند.»
به باور او این برخوردها در نهایت موجب شده تا فعالان بورس تهران به سمت بازارهای دیگر مثل کریپتو، فارکس و… بروند. خانکی از ذهنیت کنترلگر سیاستگذاران یاد کرده که موجب شده تا دیگر کسی سمت این بازار نیاید.
آینده بیت کوین در انتظار بورس تهران است؟
اوایل تیر ماه مقالهای در بلومبرگ منتشر شد که مدیر یک شرکت سرمایهگذاری، وضعیت بورس تهران را شبیه فرصت بیتکوین در سال 2010 دانسته بود؛ زمانی که خرید و نگهداری این ارز دیجیتال بسیار پیچیده بود اما سرمایهگذاران پیشگام بازدهیهای نجومی کسب کردند.
نظر رئیس هیئت مدیره ازکی سرمایه را در این باره جویا شدیم که به دیجیاتو گفت Maciej Wojtal، نویسنده این مقاله از دوستان او است که باور دارد ایران یک فرصت یک تا دو تریلیون دلاری است و پس از برجام هم سرمایهگذاری زیادی در ایران کردهاند:
«باورشون اینه که هنوز بازار ایران یک بازار پرپتانسیل است. ارزش بازار ایران در حال حاضر کمتر از 100 میلیارد دلار است، اما آیا تا ابد همین قدر میماند؟ خیر. چون بازار ایران دی ولیو شده؛ چراکه دسترسی به منابع مالی در آن محدود شده است.»
خانکی معتقد است این بازار به راحتی و با یک سری تغییرات سیاسی میتواند 4 تا 5 برابر ارزش فعلی معامله شود: «بنابراین شاید این مقایسه که بورس تهران میتواند بیت کوین 10-12 سال پیش باشد، درست باشد.»
در این شرایط روی چه چیزی سرمایه گذاری کنیم؟
خانکی برای پاسخ به این سوال تأکید کرد که ابتدا باید دید با چه روبه رو خواهیم شد؟ آیا جنگ مجدد رخ میدهد یا آتشبس ادامه مییابد؟ افقی که به گفته وی منجر به تحلیلهای متفاوتی میشود:
«در دورههایی که جنگ اتفاق افتاده مردم به سراغ داراییهای امن رفتهاند. یکی از آنها طلا و فلزات گرانبها مثل نقره است. از نگاه کسب و کاری نیز بخواهیم نگاه کنیم داشتن پول نقد شاید گزینه بهتری از سرمایهگذاری باشد.»
او معتقد است احتمالاً ترکیبی از طلا و استیبل کوینی مثل تتر و البته نگهداری ریال برای اینکه معیشت با مشکل مواجه نشود گزینه خوبی است. البته خانکی نگهداری پول نقدر را نسبت به سرمایهگذاری ارجحتر میداند.
تعدیلها به علت جنگ بود یا مشکلات اقتصادی؟
رئیس کمیسیون ولثتک انجمن فینتک با اشاره به تعدیلهای رخ داده در اکوسیستم اقتصاد دیجیتال گفت یک سری از تعدیلها قبل جنگ هم رخ داده بود که یک بخشی از آن احتمالا به علت شرایط بد کشور در چند سال گذشته است.
به اعتقاد وی یک بخشی هم احتمالا تحت تأثیر تغییر تکنولوژی است که هوش مصنوعی توانسته جایگزین نیروهایی که خیلی فنی نیستند، شود. یک سریها هم به دنبال تعدیل بودند که به بهانه جنگ آن را انجام دادند.
خانکی با تأکید بر اینکه جنگ همه چیز را تغییر داده به دیجیاتو گفت نگاهها از رشد به حیات و بقای کسبوکارها تغییر کرده است. اتفاقی که به باور او حل آن در گرو حمایت دولت است که این افق را درست کند تا کسبوکارها کمتر نگران باشند و تعدیل نکنند. البته نه حمایتی از جنس پول پاشی، بلکه مهلت دادن برای بازپرداخت اقساط، بیمه، مالیات و… .
به گفته وی آنها در ازکی سرمایه برای حل چالشهای پس از جنگ، تصمیم گرفتند تا جلسات هفتگی برگزار کنند و تصمیمات کوتاه مدت بگیرند. بحث دوم نیز موضوع منابع انسانی بود که تلاش کردند تا همکارانشان را نگران نکنند. اقدام سوم آنها نیز توقف جذب نیروی جدید بود و روی درآمدزایی تمرکز کردند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.