ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

برنامه ستار هاشمی برای وزارت ارتباطات اعلام شد: توسعه شبکه ملی اطلاعات، اقتصاد دیجیتال، هوشمندسازی و اصلاح شیوه فیلترینگ

هاشمی در برنامه خود ۷ مرتبه بر توسعه شبکه ملی اطلاعات تاکید کرده اما وعده‌ای برای رفع فیلترینگ نداده است.

علی مومنی
نوشته شده توسط علی مومنی | ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۸

برنامه پیشنهادی «ستار هاشمی» برای وزارت ارتباطات دولت چهاردهم بر 3 راهبرد کلی «تکمیل شبکه ملی اطلاعات، توسعه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی» استوار است. هاشمی در این برنامه صحبتی از رفع فیلتر پلتفرم‌های کاربردی نکرده اما وعده داده شیوه فیلترینگ را از طریق «اصلاح مقررات و شیوه مداخلات» تغییر دهد.

به گزارش دیجیاتو، ستار هاشمی، گزینه پیشنهادی تصدی وزارت ارتباطات، در این سند با بررسی سیاست‌های بالادستی و شناسایی چالش‌های اساسی حوزه ICT، برنامه‌های اجرایی خود را ارائه کرده است.

پیش به‌سوی شبکه ملی اطلاعات

در بخش چالش‌ها، موارد متعددی ازجمله «کندی توسعه شبکه ملی اطلاعات و توفیق کم در فعال‌سازی‌ سرویس‌های فیبر نوری، تحریم و نبود برنامه مشخص برای توسعه اقتصاد دیجیتال» ذکر شده است.

همچنین چالش‌های دیگری مانند نبود فرماندهی واحد برای حکمرانی فضای مجازی، نقض حریم خصوصی افراد در فضای مجازی، وجود مقررات دست‌وپاگیر، سهم پایین اقتصاد دیجیتال از اقتصاد کشور، ضعف در ارائه خدمات دولت الکترونیک و کمبود نیروی انسانی ماهر در برنامه هاشمی عنوان شده است.

راهبردهای کلان

راهبرد کلان این برنامه «استفاده از دانش و فناوری‌های روز دنیا برای پیشرفت اقتصاد دیجیتال و دولت هوشمند، از طریق جهت‌گیری‌های سیاستی و برنامه‌ها و اقدامات اجرایی» است.

سیاست‌ها و رویکردهایی که هاشمی برای این وزارتخانه در نظر گرفته، شامل مواردی مانند «کمک به پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت از طریق فناوری اطلاعات و ارتباطات، تکمیل طرح‌های عمرانی نیمه‌تمام با مشارکت بخش غیردولتی، اجرای چند طرح عظیم ملی، فعال‌سازی مزیت رقابتی جمهوری اسلامی در منطقه، برقراری حاکمیت ملی و صیانت از ارزش‌های اسلامی ایرانی در فضای مجازی و ارتقای قدرت سایبری» است.

در ادامه، این موارد نیز مطرح شده‌اند: «افزایش شتاب پیشرفت و نوآوری علمی و فناوری، تحول در نظام اداری و اصلاح ساختار با تأکید بر هوشمندسازی و تحقق دولت هوشمند و جوانگرایی و جانشین‌پروری در مدیریت اجرایی، ارتقای ساختارهای حکمرانی در فضای مجازی و همگرایی ساختارهای موازی و شنیدن صدای مردم و درنظرگرفتن مطالبات و نیازهای مردم و زیست‌بوم حوزه ICT.»

۶ محور اصلی اقدامات کلان

این معاون سابق وزارت ارتباطات، برنامه‌‌ها و اقدامات کلان وزارتخانه خود را در ۶ محور اصلی خلاصه کرده است: «توسعه ارتباطات و شبکه ملی اطلاعات، توسعه دولت هوشمند و کاربردی‌سازی فناوری‌های نوین در صنایع، توسعه اقتصاد دیجیتال، حمایت از توسعه محتوا و خدمات محتوایی، توسعه صنعت فضایی و توسعه پست هوشمند.»

توسعه شبکه ملی اطلاعات مبتنی بر فیبر نوری

در محور اول این بخش برنامه، روی توسعه زیرساخت شبکه ملی اطلاعات مبتنی بر فیبر نوری با استفاده حداکثری از تجهیزات بومی تأکید شده است. هاشمی همچنین وعده داد صندوق توسعه فیبر نوری را که در برنامه هفتم توسعه تکلیف شده، راه‌اندازی کرده و به کمک آن به افزایش مشترکین فیبر کمک کند.

در بخشی دیگر نیز به ارتقای سرعت اتصال به «شبکه جهانی اینترنت و شبکه ملی اطلاعات» اشاره شده است.

علاوه‌براین، توسعه ارتباطات همراه از طریق 5G، مقابله با تحریم‌ها، ایجاد دسترسی برای عموم مردم در بستر شبکه ملی اطلاعات، ارتقای دسترسی جامعه به خدمات الکترونیکی، از دیگر اقدامات هاشمی درصورت انتخاب شدن خواهند بود.

توسعه دولت هوشمند

هاشمی وعده داده برای توسعه دولت هوشمند، طرح تحول دولت هوشمند را تدوین کرده و «ایجاد، تقویت و استقرار زیرساخت یکپارچه ابری دولت هوشمند» را پیگیری کند.

حذف سامانه‌های موازی دستگاه‌های اجرایی، حذف بوروکراسی اداری، کمک به توسعه کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع و کشاورزی، ارتقای امنیت و تعامل سازنده با مرکز ملی و شورای‌عالی فضای مجازی از دیگر برنامه‌های هاشمی هستند.

توسعه اقتصاد دیجیتال

او همچنین در این برنامه، اقداماتی را برای توسعه اقتصاد دیجیتال پیشنهاد کرده است. اولین اقدام قیدشده در این بخش، «تدوین سند راهبردی جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی و سند نظام اقتصاد دیجیتال با محوریت مردمی‌سازی اقتصاد دیجیتال» است.

«اجرای برنامه توسعه کسب‌وکارهای مبتنی بر ارتباطات و فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی، ایجاد سکوی ملی شبکه توزیع کالا و محصولات، راه‌اندازی شرکت ارتباطات بین‌الملل، افزایش سهم تولید کالاها و خدمات دیجیتال از تولید ناخالص داخلی، افزایش صادرات، حمایت از فروشگاه‌های مجازی و خرده‌فروشی الکترونیکی و توسعه نظام سرگرمی، بازی و غنابخشی به اوقات فراغت فضای مجازی» بخش دیگری از اقدامات ستار هاشمی برای توسعه اقتصاد دیجیتال هستند.

هاشمی در این برنامه فقط یک بار به فیلترینگ اشاره کرده اما حرفی از تلاش برای رفع فیلتر پلتفرم‌های کاربردی نزده است. «اصلاح شیوه فیلترینگ در کشور از طریق اصلاح مقررات و شیوه مداخلات، کنترل‌های پسینی، گفتمان‌سازی در سطوح نخبگانی و آحاد مردم، ایجاد وفاق ملی بین گروه‌های مرجع، مذاکرات بین‌المللی و مبتنی بر اقتصاد دیجیتال» اقدامی است که دراین‌رابطه برنامه‌ریزی شده است.

همچنین او طبق این برنامه به‌دنبال «واقعی‌سازی تعرفه خدمات بخش، متناسب با سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده و قیمت تمام‌شده» است که ممکن است شامل افزایش قیمت اینترنت نیز بشود.

حمایت از توسعه محتوا

برنامه وزیر ارتباطات احتمالی دولت چهاردهم از حمایت از توسعه محتوا در فضای مجازی نیز سخن گفته است. این برنامه در این بخش چندین اقدام کلی تعیین کرده است، ازجمله: «حمایت از تولید محتوا و خدمات بومی، کمک به توسعه نظام‌های رسانه‌ای فضای مجازی، توسعه فضای مجازی مفید و ایمن برای کودک و خانواده و توسعه اقتصاد تولید محتوا و ایجاد الگوهای اقتصادی جدید از طریق تسهیم درآمد برای تشویق تولید محتوای بومی.»

صنعت فضایی

هاشمی در بخشی که به اقدامات صنعت فضایی اختصاص داده شده نیز وعده‌هایی داده است. «افزایش سامانه‌های فضایی، تثبیت ماهواره‌های سبک در لایه لئو، توسعه اقتصاد این بخش، راه‌اندازی پایگاه‌های ملی پرتاب‌های فضایی و ایستگاه‌های زمینی» از اقدامات او در این بخش است.

توسعه پست هوشمند

آخرین محور اقدامات این برنامه به توسعه پست هوشمند پرداخته است که برای آن «نوسازی زیرساخت‌های فناوری اطلاعات و بهره‌گیری از ابزارهای نوین مانند ربات‌ و پهپاد در خدمات پستی، سرمایه‌گذاری پست بانک در حمایت از کسب‌وکارهای دیجیتالی خرد، بهره‌برداری از ظرفیت‌های مشترک بین اپراتورهای همراه و شرکت ملی پست و جذب سرمایه در خدمات نوین پستی» ازجمله اقدامات او در این بخش خواهند بود.

متن کامل برنامه‌ پیشنهادی ستار هاشمی

علی مومنی

در دانشگاه در رشته اقتصاد تحصیل کردم و حالا چند سالی است به کاری که تقریبا ارتباطی به تحصیلاتم ندارد مشغول هستم، یعنی خبرنگاری. فعالیت در حوزه رسانه در ایران و احتمالا در بسیاری از کشورها کار آسانی نیست اما عشق و علاقه به خبر با تمام دردسرهایش‌ آن چیزی است که من و بسیاری از خبرنگاران را نمک‌گیر کرده است. این حرف شاید کمی کلیشه‌ای به نظر بیاید اما واقعیتی است که نمی‌شود انکارش کرد. اکنون و از ابتدای سال ۱۴۰۳ در دیجیاتو، اخبار فناوری ایران را دنبال می‌کنم و می‌نویسم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • Khdadad23
    Khdadad23 | ۲۳ مرداد ۱۴۰۳

    اصلاح شیوه فیلترینگ، برای فیلترینگ شدیدتر؟

مطالب پیشنهادی