پنل بررسی موانع پیش روی کسبوکارهای فینتک: رگولاتور نمیتواند دربرابر فناوری مقاومت کند
مدیران این صنعت عقیده دارند که تعامل با رگولاتور انرژی را که میتواند صرف نوآوریهای جدید شود، از فعالان این صنعت میگیرد.
مدیران کسبوکارهای فینتکی در پنل بررسی چالشهای کسبوکارهای این حوزه اعلام کردند که کشور پتانسیل بالایی برای رشد این صنعت دارد اما فضا محدود است و نیاز به تعامل با رگولاتور احساس میشود. آنها عنوان کردند که این درگیری با رگولاتور بخش اعظم انرژی فعالان این حوزه را میگیرد، بااینحال فناوری بهدلیل ماهیتی که دارد، بالاخره رگولاتور را ناچار به تعامل میکند.
پنل بررسی موانع پیش روی کسبوکارهای فینتک با حضور «مهدی فاطمیان»، رئیس انجمن فینتک ایران، «مصطفی امیری»، همبنیانگذار زرینپال، «مهدی عبادی»، همبنیانگذار و مدیرعامل وندار و همچنین «محمدمهدی باریده»، همبنیانگذار پیپینگ، در حاشیه نمایشگاه اپکس برگزار شد.
مرز باریک بین نوآوری و تخلف
عبادی، مدیرعامل وندار، با اشاره به اینکه در حوزه فینتک بین تعریف نوآوری و تخلف مرز باریکی وجود دارد، توضیح داد: «همواره بین رگولاتور و بانک مرکزی اختلاف وجود داشته است. تصور بانک مرکزی از نوآوریهای ما این است که بهدلیل اینکه چنین قوانینی قبلاً وجود نداشته، تخلف رخ داده است.»
او پیرامون چالشهایی که تاکنون با رگولاتور داشتهاند، ادامه داد: «فروردینماه امسال همه درگاههای پرداخت ما مسدود و شش هزار کسبوکار نابود شدند. این مصداق همان اتفاقی بود که نوآوری تخلف شمرده شد. اگرچه توانستیم با گفتوگو، تعامل و استراتژیهایی به وضعیت قبلی بازگردیم.»
همبنیانگذار پیپینگ نیز در این پنل درباره چالشهای این صنعت توضیح داد: «چالشهایی نظیر فیلترینگ، بستهشدن درگاهها توسط شاپرک و... بر سر راه ما قرار داشتند.» به گفته او، نباید با فضای کارآفرینی برخوردهای سلبی صورت گیرد. او اشاره کرد که حوزه مالی حساسیت بالایی دارد، بااینحال همواره نهادهای مختلفی خود را در نقش پدر این اکوسیستم میدانند و برایش تصمیمگیری میکنند. باریده عقیده دارد که بخش عمده انرژی افراد این حوزه صرف تعاملات با رگولاتور میشود؛ انرژی که میتوانست صرف موارد دیگری مثل نوآوری شود.
«فضای اکوسیستم فینتک شبیه فضای نظامی شده است»
رئیس انجمن فینتک نیز با اشاره به اینکه اکوسیستم فینتک با نهادهای مختلف درگیر بوده و شبیه فضای نظامی شده است، گفت: «از زمان رشد این صنعت، نهادهای مختلفی خود را صاحب اختیار دانستهاند. نگاههای سلبی جلوی نوآوری را میگیرد. اگر ما حداقل تکلیف خود را برای توسعه این صنعت بدانیم، بهتر میتوانیم تصمیمگیری کنیم.» فاطمیان باور دارد اگر صنعت فینتک با همین روال پیش رود، تا یک سال آینده تفاوتی میان پرداختها مشاهده نخواهد شد.
امیری، مدیرعامل زرینپال نیز در این پنل به سهم اندک اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی اشاره کرد. او گفت مسیر فناوری در دنیا شناختهشده است اما در کشور ما با موانعی روبهروست. ضمن اینکه بانک مرکزی بهعنوان رگولاتور اجازه رشد را به این صنعت نمیدهد. به گفته مدیرعامل زرینپال، باید پذیرفت که بخش بزرگی از اقتصاد کشور حاضر پذیرش این حوزه نیست.
مدیرعامل وندار نیز تأکید داشت که فضای نوآوری در کشور ما محدود است و علیرغم پتانسیل بالا، فضایی برای نوآوری وجود ندارد. او همچنین گفت: «بااینحال، به نظر من عملکرد بانک مرکزی بهعنوان رگولاتور خیلی بهتر از سازمان بورس و بیمه مرکزی بوده است.»
رئیس انجمن فینتک معتقد است که در کشور ظرفیتهای بالایی وجود دارد و لندتکها هم عملکرد خوبی دارند. نئوبانکها نیز بهدلیل تغییر نسل مورد استقبال قرار گرفتهاند. بااینحال نمیشود در این حوزه بدون تعامل با رگولاتور کاری انجام داد و این کار را کمی سخت میکند.
آینده این صنعت چگونه است؟
عبادی با اشاره به اینکه نوآوری بالاخره راه خود را پیدا میکند و رگولاتور نیز مجبور به پذیرش این نکته میشود، گفت: «اگر رگولاتور بخواهد بیش از این مقاومت کند، تنها کنترل اوضاع را از دست میدهد.»
فاطمیان از وضعیت آینده اکوسیستم استارتاپی کنونی کشور ابزار نگرانی کرد و گفت: «در شرایط کنونی اغلب افراد خبره دانشگاهی در فکر مهاجرت هستند و این مسئله نگرانکنندهای است.» او همچنین به آینده این حوزه اشاره کرد که بهنظر میرسد در سال آینده بلوغی را در کسبوکارهای لندتک و نوعی نظاممندی را در حوزه رمزارزها شاهد خواهیم بود. امیری نیز با اشاره به پروژه فیبر نوری، آینده فناوری در کشور را تغییردهنده دید و گفت که فناوری معادلات را تغییر خواهد داد.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.