هشدار محققان: افزایش چشمگیر مصرف آب در جهان برای تولید محصولات کشاورزی
تحقیقات جدید نشان میدهد مصرف آب در تولید محصولات کشاورزی جهان، علیرغم پیشرفتهای بهرهوری به طرز چشمگیری افزایش یافته است.
تحقیقات جدید دانشگاه توئنته هلند نشان میدهد مصرف آب در تولید محصولات کشاورزی جهان، علیرغم پیشرفتهای بهرهوری به طرز چشمگیری افزایش یافته است.
این افزایش مصرف که به دلیل تغییرات در الگوی مصرف و رشد اقتصادی به وجود آمده، میتواند اثرات زیستمحیطی و اجتماعی بیشتری به دنبال داشته باشد.
براساس پژوهشی که توسط محققان دانشگاه توئنته منتشر شده و در مجله Environmental Research Letters به چاپ رسیده است، آب مصرفی برای تولید محصولات کشاورزی اصلی جهان به حدود ۶.۸ تریلیون مترمکعب در سال ۲۰۱۹ رسیده است. این میزان برابر با حدود ۲۴۰۰ لیتر آب در روز به ازای هر فرد در جهان است. این تحقیق، مصرف آب سبز (آب باران) و آبی (آب آبیاری) را در تولید ۱۷۵ محصول اصلی طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۹ تحلیل کرده است.
افزایش مصرف آب و عوامل موثر آن
بهرغم آنکه بهرهوری مصرف آب در حدود ۸۰ درصد محصولات مورد بررسی طی ۳۰ سال گذشته بهبود یافته است، مجموع مصرف آب جهانی در بخش کشاورزی همچنان روند افزایشی داشته و از سال ۱۹۹۰ نزدیک به ۳۰ درصد افزایش یافته است. این رشد نتیجه سه عامل اصلی است: افزایش تجارت جهانی و رشد اقتصادی، تغییر رژیمهای غذایی به سوی محصولات پرمصرف آبی همچون گوشت و فرآوردههای شیرین، و گسترش تولید سوختهای زیستی.
مطالعه نشان میدهد که کشورهای هند، چین و ایالات متحده، بزرگترین مصرفکنندگان آب در کشاورزی هستند. با این حال، بیشترین افزایش مصرف آب در مناطق گرمسیری رخ داده است، جایی که شرایط مساعد جغرافیایی برای کشت محصولات پرمصرف آب و سیاستهای حمایتی کشاورزی باعث افزایش جذب سرمایه و تمرکز کشت محصولات خاص مانند نخل روغنی در اندونزی و سویا در برزیل شده است.
پژوهشگران امیدوارند که این تحقیق گامی به سوی آیندهای پایدارتر و مدیریت بهینه آب در بخش کشاورزی باشد.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.