ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

زندگی‌نامه الکساندر گراهام بل؛ مخترع تلفن

الکساندر گراهام بل که بیشتر به خاطر اختراع تلفنش شناخته شده است، راه‌های ارتباطی را به شکلی که ما می‌شناسیم متحول کرده است.

تحریریه دیجیاتو
نوشته شده توسط تحریریه دیجیاتو | ۴ آبان ۱۴۰۳ | ۲۰:۱۵

«الکساندر گراهام بل»، مخترع تلفن، با این اختراع ارزشمند ارتباطات را به نحوی چشمگیر متحول کرد. علاقه بل به ارتباطات و انتقال صدا در وجود او ریشه‌ دوانده بود؛ زیرا همسر و مادرش ناشنوا بودند. هرچند درمورد اینکه بل مخترع حقیقی تلفن است، اختلاف‌نظرهایی وجود دارد، او حق انحصاری این فناوری را از آن خود کرد و سال ۱۸۷۷میلادی (۱۲۵۵ شمسی) شرکت تلفن «بل» را به راه انداخت. این دانشمند بااستعداد با ثبت بیش از ۱۸ اختراع به نام خودش در میان برترین دانشمندان قرار گرفت. در این مقاله، می‌خواهیم با زندگی الکساندر گراهام بل بیشتر آشنا شویم.

الکساندر گراهام بل کیست؟

الکساندر گراهام بل ۱۲ اسفند ۱۲۲۵ شمسی در ادینبورگ اسکاتلند به دنیا آمد. پدر بل استاد فن بیان در دانشگاه ادینبورگ بود و مادرش باوجود ناشنوا بودن، پیانیست ماهری بود. الکساندر از کودکی پیانو آموخت و از سنین پایین شروع به اختراع وسایل مختلف کرد. زمانی که بل اوایل بیست‌سالگی بود، هر 2 برادرش در اثر سل درگذشتند.

الکساندر گراهام بل
الکساندر گراهام بل، همسرش،میبل گاردینر هوبارد، و 2 فرزندشان السی (سمت چپ) و ماریان. حدود سال 1885 میلادی.

تحصیلات الکساندر گراهام بل

بل دوران تحصیل خود را در خانه گذراند. او از نظر آکادمیک از دیگران متمایز نبود اما از همان کودکی ذهن خلاقی برای حل مشکلات داشت. الکساندر زمانی که فقط ۱۲ سال داشت، دستگاهی با پدال‌های چرخان و برس‌های میخی اختراع کرد که می‌توانست به‌سرعت پوسته‌های دانه‌ گندم را جدا کند تا کارهای کشاورزی را آسان‌تر کند. او در نوجوانی کنار پدر دروس فن بیان را مطالعه می‌کرد.

پس از آموزش در مدرسه، بل جوان به دبیرستان سلطنتی سپس دانشگاه ادینبورگ رفت. سال ۱۸۷۰ میلادی (۱۲۴۸ شمسی)، بل به‌دلایل نامشخصی همراه خانواده‌اش به کانادا مهاجرت کرد. یک سال بعد، به‌تنهایی به ایالات متحده سفر کرد تا زندگی جدیدی آغاز کند.

او در ایالات متحده سیستمی با نام «گفتار مریٔی» را که برای آموزش به کودکان ناشنوا بود، به کار گرفت. این روش را از پدرش آموخته بود. گفتار مریٔی مجموعه‌ای از نمادهاست که صداهای گفتار را نشان می‌دهد.

سال ۱۸۷۲ میلادی (۱۲۵۰ شمسی)، او دانشکده فیزیولوژی صوتی و مکانیک گفتار را در بوستون افتتاح کرد. ناشنوایان در این دانشکده یاد می‌گرفتند چطور به کمک علایٔم مخصوص صحبت کنند. زمانی که بل ۲۶ ساله بود، بااینکه هنوز موفق مدرک دانشگاهی‌اش را نگرفته، به‌علت فعالیت‌های ارزشمندش توانست در رشته فیزیولوژی آواز و سخنوری به جایگاه استادی دانشگاه بوستون دست یابد.

بل در این دوران با «میبل هوبارد» آشنا شد که یکی از دانش‌آموزان ناشنوای این دانشگاه بود. این زوج ۱۱ ژوئیه ۱۸۷۷ میلادی (۲۰ تیر ۱۲۵۶ شمسی) ازدواج کردند و صاحب 4 فرزند شدند که 2 پسر آن‌ها در نوزادی از دنیا رفتند.

تحصیلات الکساندر گراهام بل
بل و معلمانی که به ناشنوایان درس می‌دادند. بل در بالا سمت راست ایستاده است.

چگونه گراهام بل تلفن را اختراع کرد؟

سال ۱۸۷۱ میلادی (۱۲۴۹ شمسی)، بل شروع کرد به کار روی «تلگراف هارمونیک». تلگراف هارمونیک دستگاهی بود که اجازه می‌داد هم‌زمان چندین پیام از طریق یک سیم منتقل شوند. بل حین تلاش برای تکمیل این فناوری که گروهی از سرمایه‌گذاران از آن حمایت می‌کردند، ذهنش درگیر یافتن راهی برای انتقال صدای انسان از طریق سیم شد.

تا ۱۸۷۵ میلادی (۱۲۵۳ شمسی)، بل با کمک شریک خود، «توماس واتسون»، گیرنده‌ای ساده ساخت که می‌توانست الکتریسیته را به صدا تبدیل کند. هم‌زمان، دانشمندان دیگری ازجمله «آنتونیو میوچی» و «الیشا گری» نیز روی فناوری مشابهی کار می‌کردند و بحث‌هایی درمورد اینکه چه کسی باید مخترع تلفن شناخته شود، وجود داشت. گفته می‌شود بل توانست سریع‌تر از دیگران به اداره ثبت اختراعات برسد و اولین کسی باشد که حق اختراع را می‌گیرد.

۷ مارس ۱۸۷۶ میلادی (۱۷ اسفند ۱۲۵۴ شمسی)، بل حق ثبت اختراع تلفن خود را دریافت کرد. چند روز بعد، او اولین تماس تلفنی را با واتسون برقرار کرد و این جمله‌ معروف را به او گفت: «آقای واتسون، بیا اینجا. من با تو کار دارم.»

سال ۱۸۷۷ میلادی (۱۲۵۵ شمسی)، شرکت تلفن بل که امروزه با نام «AT&T» شناخته می‌شود، تأسیس شد. سال ۱۹۱۵ میلادی (۱۲۹۳ شمسی)، بل اولین تماس تلفنی با فاصله‌ زیاد را از نیویورک تا سانفرانسیسکو با واتسون برقرار کرد.

دردسرهای قانونی گراهام بل بر سر ثبت اختراع تلفن

همان‌طور که گفتیم، هم‌زمان با اختراع تلفن و ثبت این اختراع توسط بل، دانشمندان دیگری نیز روی این موضوع کار می‌کردند. همین امر سبب شد بل با دانشمندان دیگر درگیر نبردی قانونی شود که حدود ۲۰ سال طول کشید. آن‌ها ادعا می‌کردند نمونه‌های اولیه تلفن را پیش از ثبت اختراع بل ساخته‌اند. سال ۱۸۸۷ میلادی (۱۲۶۵ شمسی)، دولت ایالات متحده حق اختراع صادرشده بل را پس گرفت اما پس از برخی احکام، شرکت بل در تصمیم دادگاه عالی برنده شد. شرکت بل با بیش از ۵۵۰ چالش در دادگاه مواجه بود، در پایان هیچ یک از این پرونده‌ها علیه این شرکت موفق نشدند.

پس از چنین موفقیتی، بل سال ۱۹۲۱ میلادی (۱۲۹۹ شمسی) به جایگاه رئیس افتخاری دومین کنگره بین‌المللی اصلاح نژادی دست یافت. بااینکه بل از عقیم‌سازی دفاع نکرد اما از تلاش برای ترویج نوعی از تولیدمثل انسان‌ها که بیماری‌ها و ناتوانی‌ها را از بین ببرد، حمایت کرد. ارتباط او با جنبش اصلاح نژاد ارتباط عجیبی است؛ چون او فداکاری‌های دلسوزانه‌ای برای کمک به ناشنوایان کرده بود.

سپس بل روی اختراعات هوانوردی و هیدروفویل تمرکز کرد و به توسعه‌ ماشین‌های پرنده مانند بادبادک چهاروجهی و دارت نقره‌ای کمک کرد و سریع‌ترین هیدروفویل جهان در آن زمان را ساخت.

سایر اختراعات الکساندر گراهام بل

بل علاوه‌بر تلفن، طی زندگی حرفه‌ای خود روی صدها پروژه کار کرد و در زمینه‌های مختلف حق اختراع گرفت. برخی دیگر از اختراعات برجسته‌ او عبارت‌اند از:

دستاوردهای الکساندر گراهام بل
HD-4 بل در یک آزمایش سال 1919 میلادی/ 1298 شمسی
  • فلزیاب: بل ابتدا این دستگاه را برای یافتن گلوله‌ای در بدن رئیس‌جمهور ترورشده «جیمز آ. گارفیلد» ابداع کرد اما این وسیله کاربردهای گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد. پس از تیراندازی به رئیس‌جمهور ایالات متحده، جیمز آ. گارفیلد، در ۱۸۸۱ میلادی، بل توانست یکی از نسخه‌های اولیه‌ فلزیاب را با استفاده از ترازوی القایی بسازد. طبق برخی روایت‌ها این فلزیاب در آزمایش‌ها بی‌عیب‌ونقص عمل کرد اما گلوله‌ را پیدا نکرد. علتش این بود که تختی که رئیس‌جمهور روی آن دراز کشیده بود، قاب فلزی داشت و ابزار را مختل می‌کرد.
  • فوتوفون: بل و دستیارش، «چارلز سامنر تینتر»، با همکاری یکدیگر تلفن بی‌سیمی به نام فوتوفن اختراع کردند که امکان انتقال صداها و مکالمات عادی انسان را در یک پرتو نور فراهم می‌کرد. هر 2 نفر بعداً شرکای اصلی انجمن آزمایشگاه ولتا بودند. ۲۱ ژوئن ۱۸۸۰ میلادی (اول بهمن ۱۲۵۸ شمسی) دستیار بل پیامی صوتی با تلفن بی‌سیم مخابره کرد؛ فاصله‌ این 2 نفر قابل‌توجه بود، حدود ۲۱۳ متر. این اتفاق 19 سال قبل از اولین ارسال‌های رادیویی صوتی رخ داد. بل معتقد بود فوتوفون بزرگ‌ترین دستاورد زندگی اوست و کمی قبل از مرگش به خبرنگاری گفت فوتوفون بزرگ‌ترین اختراع من است، حتی بزرگ‌تر از تلفن. فوتوفون پیشروی برای سیستم‌های ارتباطی فیبر نوری بود که دهه ۱۹۸۰ میلادی در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفت. دسامبر ۱۸۸۰ میلادی، چندین دهه قبل از استفاده عمومی از اصول فوتوفون، حق اختراع اصلی آن صادر شد.
  • گرافوفون: این نسخه بهبودیافته‌ گرامافون است که می تواند صدا را ضبط و پخش کند. مقاله‌ علمی مجله‌ «ساینتیفیک امریکن» مارس ۱۹۰۶ میلادی (اسفند ۱۲۸۴ شمسی)، نوشته‌ «ویلیام ای. میخام» اصل اساسی هیدروفویل‌ها و هواپیماهای آبی را توضیح داد. بل اختراع هواپیمای آبی را دستاورد بسیار مهمی می‌دانست. براساس اطلاعات آن مقاله، بل مفاهیم چیزی را ترسیم کرد که امروزه «قایق هیدروفویل» نامیده می‌شود. بل و دستیارش، «فردریک دبلیو. بالدوین»، تابستان ۱۹۰۸ میلادی (۱۲۸۶ شمسی) آزمایش هیدروفویل را در قالب کمک احتمالی برای برخاستن هواپیما از آب آغاز کردند. بالدوین کار مخترع ایتالیایی، «انریکو فورلانینی»، را مطالعه کرد و مدل‌هایی از آن را آزمایش کرد. این کار او و بل را به‌سمت توسعه‌ شناورهای کاربردی هیدروفویل سوق داد. قایق‌های آزمایشی نمونه‌های اولیه اثبات‌شده‌ای بودند که با کمک موتورهای رنو قایق‌های هیدروفویل، HD-4، به اوج رسیدند. هیدروفویل‌ها به حداکثر ۸۷ کیلومتر در ساعت رسیدند، این هیدروفویل‌ها توانایی شتاب سریع، پایداری خوب و فرمان‌پذیری و توانایی گرفتن امواج بدون هیچ مشکلی را داشتند. سال ۱۹۱۳ میلادی (۱۲۹۱ شمسی) بل «والتر پیناود» را برای کار روی HD-4 استخدام کرد. والتر پیناود طراح و سازنده قایق‌های بادبانی سیدنی بود. تجربه پیناود در قایق سازی به او کمک کرد تغییرات مفیدی در طرح HD-4 ایجاد کند. ۹ سپتامبر ۱۹۱۹ میلادی (۱۷ شهریور ۱۲۹۸ شمسی) HD-4 رکورد جهانی سرعت دریایی ۱۱۴.۰۴ کیلومتردرساعت را به نام خودش ثبت کرد؛ این رکورد 10 سال ثابت ماند.
  • دستگاه شنوایی‌سنج: این گجت برای تشخیص مشکلات شنوایی استفاده می‌شد.

سال ۱۸۸۰ میلادی (۱۲۶۸ شمسی)، بل جایزه‌ «ولتا فرانسه» را دریافت کرد و با پول آن، مرکز تخصصی اکتشافات علمی به نام «ولتا» در واشنگتن دی‌سی کشف کرد.

بل تکنیک‌های متعددی برای کمک به آموزش گفتار به ناشنوایان ابداع کرد، حتی با نویسنده و فعال مشهور، «هلن کلر»، نیز کار کرد. همچنین به راه‌اندازی مجله «Science» کمک کرد و از سال ۱۸۹۶ تا ۱۹۰۴ میلادی (۱۲۷۴ تا ۱۲۸۲ شمسی) در جایگاه رئیس انجمن «نشنال جئوگرافیک» خدمت کرد.

اختراعات الکساندر گراهام بل
بل در افتتاحیه خط راه دور از نیویورک تا شیکاگو در سال 1892 میلادی

علت مرگ الکساندر گراهام بل

بل ۲ آگوست ۱۹۲۲ میلادی (۱۰ مرداد ۱۳۰۱) در ۷۵ سالگی در «نوا اسکوشیا» کانادا درگذشت. علت مرگ او عوارض دیابت است. او هنگام مرگ 2 دختر داشت. در مراسم خاکسپاری بل، تمام تلفن‌های آمریکای شمالی برای ادای احترام به این مخترع خاموش شد.

امروزه از این دانشمند معروف به‌خاطر فعالیت‌های نوآورانه‌اش در فناوری صدا و بهبود آموزش ناشنوایان یاد می‌شود. شناخت‌شده‌ترین اختراع او، تلفن، برای همیشه راه ارتباطی انسان‌ها را تغییر داد.

زندگینامه الکساندر گراهام بل
مجسمه بل توسط کلیو هورن در مقابل ساختمان تلفن بل در برانتفورد، انتاریو، شهر تلفن.

نقل‌قول‌ها

بل معمولاً به‌خاطر چیزهایی که اختراع کرده شناخته می‌شود اما او را با گفته‌ها و نوشته‌هایش نیز به یاد می‌آورند. برخی نقل قول‌های معروف منسوب به بل عبارت‌اند از:

  • وقتی یک در بسته می‌شود، در دیگری باز می‌شود اما ما اغلب آن‌قدر طولانی و باتأسف به در بسته نگاه می‌کنیم، که درهای باز را نمی‌بینیم.
  • قبل از هر چیزی، آماده بودن کلید موفقیت است.
  • تمام افکارتان را روی کاری که در دست دارید، متمرکز کنید. پرتوهای خورشید تا زمانی که متمرکز نشوند، چیزی را نمی‌سوزانند.
  • اکتشافات و پیشرفت‌های بزرگ همواره با همکاری بسیاری از ذهن‌ها به دست می‌آیند.
  • موفق‌ترین مردان درنهایت آنهایی هستند که موفقیتشان نتیجه‌ مداومت است.
  • تنها تفاوت موفقیت و شکست توانایی انجام عمل است.
  • شما نمی‌توانید ایده‌ها را با زور به دست آورید؛ ایده‌های موفق نتیجه‌ رشد آهسته‌اند.
  • مخترع به دنیا نگاه می‌کند و از چیزها آن‌طور که هستند، راضی نیست. او می‌خواهد هرچه را می‌بیند، بهبود بدهد، می‌خواهد به دنیا سود برساند. ایده‌ای تسخیرش می‌کند، روح اختراع او را در برمی‌گیرد و به‌دنبال عینیت یافتن است.
الکساندر گراهام بل

خلاصه زندگی‌نامه مخترع تلفن

الکساندر گراهام بل سال ۱۲۲۵ شمسی در ادینبورگ اسکاتلند به دنیا آمد. پدرش استاد رشته فن بیان در دانشگاه و مادرش خانه‌دار بود. هرچند مادرش ناشنوا بود، خیلی خوبی پیانو می‌نواخت. جالب است بدانید همسر بل نیز ناشنوا بود. بل از کودکی ذهن خلاقی داشت و می‌کوشید با اختراعات مختلف، زندگی را برای بشر آسوده کند. او در جوانی همراه خانواده‌اش به کانادا مهاجرت کرد. سپس برای رسیدن به آرزوهایش، به‌تنهایی راهی آمریکا شد. بل سال ۱۸۷۶ موفق به اختراع تلفن شد. بسیاری عقیده دارند بل مخترع حقیقی تلفن نیست؛ زیرا آن‌ سال‌ها دانشمندان دیگری نیز روی اختراع تلفن کار می‌کردند اما بل موفق شد این اختراع را به نام خودش ثبت کند. او اختراعات ارزشمند دیگری نیز دارد که در میان آن‌ها می‌توان به فوتوفون و گرافیفون اشاره کرد. بل سرانجام در ۷۵ سالگی در اثر عوارض بیماری دیابت از دنیا رفت.

سؤالات متداول

آیا تلفن تنها اختراع الکساندر گراهام بل است؟

الکساندر گراهام بل را با اختراع تلفن می‌شناسند اما او دستگاه‌های دیگری نیز اختراع کرد. بل چندین فناوری صوتی، ازجمله فوتوفون (۱۸۸۰ میلادی) و گرافیفون (۱۸۸۶ میلادی) را نیز توسعه داد.

چگونه الکساندر گراهام بل تلفن را اختراع کرد؟

۱۰ مارس ۱۸۷۶ میلادی، الکساندر گراهام بل اولین تلفن را با موفقیت آزمایش کرد. آزمایش اولیه تصادفی بود. این اتفاق زمانی افتاد که بل مقداری اسید روی پایش ریخت و از واتسون خواست بیاید و کمکش کند. واتسون درخواست بل را از طریق ابزار تلفنی که روی آن کار می‌کردند، شنید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی