ساختار 6 وجهی روی سیاره زحل چیست؟
همیشه یک اتفاق عجیب و مرموزی روی سیاره زحل، زیباروی منظومه شمسی در حال رخ دادن است. از حلقه ی معروف آن که 400 سال پیش زمان گالیله مطرح شد گرفته تا تپه های متان و ...
همیشه یک اتفاق عجیب و مرموزی روی سیاره زحل، زیباروی منظومه شمسی در حال رخ دادن است. از حلقه ی معروف آن که 400 سال پیش زمان گالیله مطرح شد گرفته تا تپه های متان و دریاچه های ماه تایتان، ماهی پوشیده از مه غلیظ.
Cassini، سفینه فضایی NASA، پس از 10 سال تحقیق و پژوهش در مجاورت این سیاره، توانسته نکات جالبی را مربوط به خود سیاره، حلقه دور و ماه هایش به دست آورد که یکی از دیگری شگفت انگیزتر هستند.
در چرخش آخر به دور زحل، Cassini بیشتر روی ویژگی کمتر شناخته شده و اسرار آمیز طوفان 6 وجهی کار کرده. وقتی که سفینه Voyager در سال 1980 و 1981 از کنار زحل گذشت، آن ها پدیده ای عجیب را در قطب شمالی سیاره متوجه شدند.
طوفانی همانند یک ساختار 6 وجهی درست روی قطب شمالی وجود داشت که از هر طوفان یا گردباد دیگری که تا به حال دیده شده بزرگ تر است. 4 برابر کره زمین عظمت دارد و با سرعتی بیش از 354 کیلومتر در ساعت می وزد!
توضیحات بیشتر و همچنین ویدیویی شبیه سازی شده را می توانید در ادامه مطلب مطالعه کنید.
پس از اینکه Voyager به کار خود خاتمه داد، زمستان فرا رسید و تاریکی سطح قطب شمالی سیاره را در برگرفت. برای سیاره ای چون زحل، 30 سال زمینی به طول می انجامد تا یک بار به دور خورشید بچرخد. Cassini سال 2004، پیش از فرارسیدن بهار به زحل رسید و حالا دانشمندان مشتاقند بدانند که این درهم کنش عناصر روی قسمت فوقانی سیاره حین فرارسیدن تابستان به چه صورت تغییر خواهد کرد.
Cassini چند ماه پیش دقیقا بالای قطب شمال زحل قرار گرفت و با ثبت تصاویری، توانست به دانشمندان کمک کند.
در سال 2010، آنا آگیر از دانشگاه لیسبون اشاره کرد که جایگاه قرار گیری شش ضلعی روی زحل با عرض جغرافیایی تندبادی باریک و بسیار پرسرعت مطابقت دارد. وی معتقد است اصطکاک و سایش، به انضمام اتمسفری که به آرامی حرکت می کند سبب ایجاد گوشه های شش ضلعی و طوفان های کوچک تر شده. همین مسئله باعث می شود تندباد مدام از شمال به جنوب در جریان باشد و حالت موجی خود را حفظ نماید.
محققین در آزمایشگاه و با استفاده از مایعات توانسته اند نمونه ای مشابه از این طوفان را بسازند که نشان می دهد هیچ چیز غیر منطقی ای در سطح این سیاره رخ نمی دهد و منطقا همه چیز قابل توجیه است. تیم Cassini در تلاش است با تمرکز روی گوشه های این شش ضلعی به درک بهتری از شیوه کار گردباد برسد.
همزمان، دانشمندان می توانند نور ساطع شده از سیاره و حلقه اطرافش را هم بررسی کنند که دلایل مغناطیسی دارد. در زیر می توانید ویدیویی بسیار جالب را مشاهده نمایید.
[videojs mp4="http://cdn.digiato.com/Storm-Chasing-on-Saturn.mp4"]
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
عالی بود مثه همیشه مرسی
تقاظا میکنم از اسن فارسی سیاره کیوان استفاده کنید.
کیوان = فارسی
زحل = عربی
Satrun = English
سپاس
مشتری هم یه لکه ی سرخ بزرگ داره ها
اون بزرگ تر نیست؟
ساعت ١:١٧ و ما هنوز با ديجياتو هستيم
من از همه درخواست می کنم قسمت اول مستند cosmos رو ببینند...
واقعا به عظمت عالم پی می برید...
البته قسمت های بعدی هم جالبه ولی قسمت اولش خیلی باحاله...
توضیح:
نهایتا با کیفیت 720 حجمش بشه حدود 300مگ
من 4 تا قسمتشو دیدم! واقعا عالیه مستندش!
اون یارو(پروفسور D:) هم که راویه آدم باحالیه...
لااقل من بیشتر از مورگان فریمن باهاش حال کردم...
نمی دونم چرا اسم مورگان فریمن و نیکلاس کیج میاد من یاد محمدرضا شریفی نیا میوفتم. سه تاشون یجوری اند |:
آواتارتو می بینم فکر میکنم خوابیدی... اوه اوه یواش صحبت کنیم بیدار نشی فحش بدی D:
بابا رفتم تو حس بیدارم کردی :-D
من فک کردم طرف فقط مجریه و گویندست ولی واقعا داشمنده! تو یه قسمت بیگ بنگ تئوری شلدون داشت باهاش دعوا میکرد که چرا پلوتو رو از منظومه شمسی خارج کردی :-)