جنجال ورود سری اول خودروهای وارداتی به ایران؛ از تعداد اندک تا قیمتهای میلیاردی
گزارشهای جدید به انتقال خودروهای وارداتی کیا از بندر لنگه بهسمت تهران اشاره میکند؛ وارداتی که با جنجال زیادی همراه بوده است.
پس از فرازوفرودهای بسیار، بهنظر میرسد که سرانجام واردات خودرو چهره اجرایی به خود گرفته است و بازار کشور بهزودی میزبان نخستین خودروهای وارداتی خواهد بود. کوشاموتور که برند چندان نامآشنایی در میان فعالین صنعت خودرو نیست، ظاهراً مسئولیت واردات خودروهای کیا و ارائه خدمات پس از فروش آنها را در ایران بر عهده دارد. محموله خودروهای وارداتی کیا شامل مدلهای سراتو، ریو، سلتوس، سونت، اسپورتیج، پیکانتو و پگاس میشود که در شمار معدودی (بین 22 الی 44 دستگاه به روایات مختلف) سرانجام وارد خاک ایران شده است، اما آنچه باعث نگرانی کارشناسان صنعت خودرو شده، نحوه قیمتگذاری، تعرفه گمرکی سنگین و عرضه این خودروها در بورس کالاست که به قیمتهای میلیاردی برای این خودروهای نهچندان رؤیایی منجر خواهد شد. اتفاقی که با هدفگذاریهای اولیه وزارت صمت مبنی بر واردات خودروهای اقتصادی برای قشر متوسط جامعه، تناسب چندانی ندارد.
انتقال خودروهای وارداتی کیا از بندر لنگه به تهران نیز در دست انجام است. این محموله بهطور خاص وارد گمرک شهریار شده تا پس از طی مراحل قانونی، در معرض فروش گذاشته شوند. ناگفته نماند که طبق اظهارات سخنگوی وزارت صمت، خودروهای بیشتری از مبدأ ژاپن، چین و کره جنوبی در هفتههای آتی وارد کشور خواهند شد.
همانطور که بارها گفته شده است و البته طبق آییننامه واردات، خودروهای خارجی تنها در بورس کالا عرضه میشوند. به گفته مسئولان، بورس کالا بستری برای کشف قیمت بهحساب میآید، اما تجربه چند هفته اخیر نشان داده است که روند معاملات در بورس کالا با نرخهای افزایشی صورت گرفته که البته وزیر صمت این موضوع را ناشی از استقبال شدید مشتریان و افزایشیشدن نرخ ارز میداند. در نقطه مقابل اما کارشناسان، روش کشف قیمت در بورس کالا را که مشابه برگزاری مزایده است، عاملی تشدیدزا در زمینه افزایش قیمتها در سطح بازار قلمداد میکنند.
بههرحال، خودروهای متنوع کیا نیز پس از انجام مراحل اداری مربوط به اخذ مجوز شمارهگذاری، از گمرک ترخیص شدهاند و ظرف ماههای آتی در بورس کالا در معرض مزایده قرار میگیرند و متقاضیان میتوانند نسبت به خرید هر یک اقدام کنند. اگرچه تمرکز دولت روی ورود خودروهای اقتصادی معطوف شده است، اما آنطور که از شواهد امر بر میآید، خودروهای وارداتی لزوماً ارزان نیستند و با احتمال قریب به یقین شاهد درج قیمتهای میلیاردی پشت شیشه این خودروها در بازار خواهیم بود.
وزارت صمت امیدوار است تا با عملیاتیشدن واردات خودرو، مدلهای جذاب، جدید و متنوعی راهی بازار شوند، اما با توجه به ممنوعیت پنجساله واردات خودرو به کشورمان، بهنظر میرسد که ظرفیت خالی عظیمی در بازار وجود دارد که جبرانکردن آن در مدت زمان کوتاه چندان آسان نیست.
بااینحال، آنطور که از خبرهای غیررسمی مشخص است، علاوه بر محصولات کیا، خودروهای متعلق به برند هیوندای، میتسوبیشی، اشکودا، سئات، چانگان و دانگ فنگ نیز در صف ورود به کشور قرار دارند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.