ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فرود چانگ ای ۶
نجوم و فضا

فرود موفق فرودگر چانگ‌ای-۶ چین روی نیمه دورتر ماه [تماشا کنید]

اگر این فضانورد بتواند نمونه‌های خود را با موفقیت به زمین بازگرداند، دانشمندان می‌توانند از آن‌ها برای فهم بهتر چگونگی شکل‌گیری ماه استفاده کنند.

رضا زارع‌پور
نوشته شده توسط رضا زارع‌پور | ۱۴ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۵:۰۰

فرودگر ماه چانگ‌ای-۶ چین روز یکشنبه با موفقیت روی نیمه دورتر ماه فرود آمد تا به جمع‌آوری نمونه بپردازد. این یک جهش موفقیت‌آمیز برای جاه‌طلبی‌های فضایی دولت چین است.

طبق گزارش رسانه دولتی چین، چانگ‌ای-۶ در حوضه آیتکن در قطب جنوب ماه فرود آمده است؛ یکی از بزرگترین دهانه‌های برخورد شناخته‌شده در تمام منظومه شمسی. این اولین باری است که نمونه‌هایی از این ناحیه کمتر کاوش‌شده جمع‌آوری می‌شوند.

مأموریت چانگ‌ای-۶ یک مأموریت پیچیده ۵۳ روزه است که از ۱۴ اردیبهشت (۳ می) آغاز شد.

طبق گزارش یکی از مقامات سازمان علم و فناوری هوافضای چین، این فرودگر روز یکشنبه از مدار خود در ارتفاع ۲۰۰ کیلومتری سطح ماه به این سیاره نزدیک شد. عملیات کاهش ارتفاع یک عملیات پرریسک بود که به کنترل دقیق مسیر فرودگر به‌طور زنده نیاز داشت.

اپراتورها باید سرعت نسبی چانگ‌ای-۶ با ماه را در عرض ۱۵ دقیقه به صفر می‌رساندند. این عملیات نیاز به سوخت پیشران فراوانی داشت؛ یعنی تقریباً نیمی از وزن کل فضاپیما.

فرود چانگ‌ای-۶ روی ماه را می‌توانید در ویدیوی زیر تماشا کنید. این فیلم از عکس‌های دوربین این فضاپیما تشکیل شده و تلویزیون دولتی چین، +CCTV آن را به اشتراک گذاشته است.

ادامه مأموریت چانگ‌ای-۶ پس از فرود

حالا که این کاوشگر فرود آمده، شروع به جمع‌آوری خاک و سنگ‌های ماه و اجرای آزمایش‌های دیگر در محل فرود کرده است. این فرایند در عرض دو روز کامل می‌شود.

ماه‌نشین چینی از دو ابزار برای نمونه‌برداری استفاده می‌کند: یک مته برای جمع آوری نمونه از زیر سطح، و یک بازوی رباتیک برای برداشتن نمونه‌ها از روی سطح.

پس از جمع‌آوری نمونه و انجام آزمایش‌ها، چانگ‌ای-۶ عملیات پرتاب را آغاز می‌کند تا به زمین بازگردد. این اولین باری است که یک فضاپیما از سمت دورتر ماه بلند خواهد شد.

دانشمندان این سمت از ماه را «نیمه تاریک» می‌نامند. علت این نام‌گذاری این نیست که آن سمت هیچ‌گاه نور خورشید را نمی‌بیند، بلکه این است که ما هیچ‌گاه نمی‌توانیم از روی زمین آن را ببینیم.

یکی از مزایای نیمه دیگر ماه این است که دهانه‌های آن کمتر با جریان‌های گدازه قدیمی پوشیده شده‌اند. در نتیجه، نمونه‌های آن سمت می‌توانند به فهم بهتر ما از چگونگی تولد و شکل‌گیری ماه کمک کنند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی