ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

خودروهای برقی
اخبار خودرو

چین بیش از 230 میلیارد دلار در صنعت خودروهای برقی سرمایه‌گذاری کرده است

یک تحلیل جدید نشان می‌دهد که دولت چین مبلغ قابل توجهی را در شرکت‌های سازنده خودروهای برقی سرمایه‌گذاری کرده است.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۱۱ تیر ۱۴۰۳ | ۱۹:۰۰

یک تحلیل جدید توسط مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی نشان می‌دهد که دولت چین بین سال‌های 2009 تا 2023 مبلغ 230.8 میلیارد دلار را در شرکت‌های سازنده خودروهای برقی سرمایه‌گذاری کرده است. برای مقایسه، دولت ایالات متحده امسال فقط 1 میلیارد دلار را برای اعتبارات مالیاتی خودروهای پاک اختصاص داده است. 

فقط 6.74 میلیارد دلار از آن مبلغ بین سال‌های 2009 و 2017 هزینه شده است. این رقم در طول سال‌های 2018-2020 تقریباً سه برابر شده و از سال 2021 دوباره به شدت افزایش یافته است.

اگرچه این اعداد و ارقام تخمینی هستند، اما مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی خاطرنشان کرده است که دولت چین به روش‌های مختلفی از خودروهای برقی حمایت می‌کند. این شامل تخفیف و معافیت مالیاتی فروش و همچنین تأمین منابع مالی برای زیرساخت‌ها می‌شود. علاوه‌براین، دولت چین خودروهای برقی را برای خودش می‌خرد و از برنامه‌های تحقیق و توسعه خودروسازان حمایت می‌کند.

سطوح حمایت دولت چین از تولید خودروهای برقی

سطح حمایت متفاوت است. اما دولت چین در چند سال گذشته به میزان قابل‌توجهی هزینه‌های مخصوص برنامه‌های تحقیق و توسعه را افزایش داده است. بین سال‌های 2009 تا 2017 فقط 2 میلیارد دلار هزینه شده است. این رقم در سال 2018 به 3.6 میلیارد دلار و در سال گذشته به 4.3 میلیارد دلار افزایش یافته است.

مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی گفته که برآوردهای آن‌ها بسیار محافظه‌کارانه است و همچنین تمام سطوح حمایت دولتی را شامل نمی‌شود. این موارد شامل مشوق‌های محلی، اهدای ملک، تخفیف در هزینه برق و یارانه برای تأمین‌کنندگان می‌شود.

خودروهای برقی

به‌عنوان مثال، غول باتری‌سازی CATL در سال گذشته 809.2 میلیون دلار یارانه دریافت کرده است. این بیش از ده برابر مبلغی است که آن‌ها در سال 2018 و تقریباً دو برابر مقداری است که در سال 2022 دریافت کردند.

این سازمان پژوهشی می‌گوید که این تأثیرات قابل‌توجه هستند، چون وضعیت صنعت خودرو به‌طور اساسی تغییر کرده است. این موضوع رقابت را برای سایر خودروسازان در چین یا هر جای دیگری که خودروهای برقی چینی در آنجا فروخته می‌شود، بسیار سخت می‌کند. درحالی‌که چین تنها کشوری نیست که از خودروسازان و خودروهای برقی حمایت می‌کند، میزان حمایت دولت آن‌ها واقعاً عالی است.

البته این امر مشکلاتی را نیز ایجاد کرده است، ازجمله اینکه چین بیش از 200 شرکت سازنده خودروهای برقی دارد که تعداد کمی از آن‌ها سودآور هستند. همچنین مسئله عرضه بیش‌ازحد خودروهای برقی وجود دارد، که جنگ قیمت در چین و افزایش تمرکز روی بازارهای بین‌المللی را توضیح می‌دهد.

اتومبیل های چینی

درحالی‌که مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی بر این باور است که تعدادی از خودروسازان چینی درنهایت تعطیل می‌شوند، اما این سازمان می‌گوید که برخی از آن‌ها «مطمئناً به ارکان اصلی صنعت جهانی خودرو تبدیل خواهند شد.»

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی