
قرارداد جدید گوگل: تأمین 1.8 گیگاوات برق هستهای برای مراکز داده هوش مصنوعی
گوگل با همکاری شرکت Elementl قصد دارد 3 سایت رآکتور هستهای بسازد تا نیاز برق پروژههای هوش مصنوعی خود را برطرف کند.

گوگل برای پاسخ به نیاز انرژی روزافزون مراکز دادهاش با شرکت «Elementl Power» قرارداد ساخت نیروگاههای هستهای پیشرفته امضا کرده است. این پروژه شامل 3 سایت مجزاست که هرکدام ظرفیت تولید 600 مگاوات برق خواهند داشت. گوگل با این سرمایهگذاری گام مهم در تأمین انرژی پایدار برای آینده هوش مصنوعی برمیدارد.
قرارداد گوگل و Elementl برای نیروگاه هستهای
براساس گزارش «TechCrunch»، گوگل و شرکت Elementl Power که در زمینه توسعه نیروگاههای هستهای فعالیت میکند، اعلام کردهاند در 3 سایت مختلف برای ساخت رآکتورهای هستهای پیشرفته با هم همکاری میکنند.
این غول فناوری دنبال تأمین منابع انرژی مطمئن برای مراکز داده خود است؛ مراکزی که بهدلیل رشد سریع بازار هوش مصنوعی، مصرف برق بسیار زیادی دارند. گوگل قصد دارد سال 2025 فقط 75 میلیارد دلار برای توسعه ظرفیت مراکز دادهاش هزینه کند.

طبق این توافق، قرار است در هریک از 3 سایت جدید، دستکم 600 مگاوات ظرفیت تولید برق ایجاد شود. Elementl اعلام کرده رآکتورها به شبکه برق متصل خواهند شد و امکان فروش مستقیم برق به گوگل فراهم میشود.
شرکت Elementl تاکنون در سکوت فعالیت کرده و پروژهای اجرا نکرده است اما اعضایش تجربهای طولانی در صنعت هستهای دارند. این شرکت را Breakwater North تأسیس کرده و سرمایهگذاران آن Energy Impact Partners هستند.
Elementl رویکردی بیطرفانه به انتخاب فناوری اتخاذ کرده؛ یعنی هنوز تصمیم نگرفته با کدام شرکت فعال در زمینه رآکتورهای کوچک مدولار (SMR) همکاری کند. البته Kairos Power یکی از گزینههای اصلی به شمار میرود؛ زیرا پیش از این نیز با گوگل همکاری کرده است.
سرمایهگذاری گوگل در رآکتورهای کوچک مدولار
Kairos اعلام کرده نیروگاه آزمایشیاش توان تولید 50 مگاوات برق را دارد و این عدد در فاز تجاری به 150 مگاوات از طریق 2 رآکتور خواهد رسید. اگرچه تعریف واحدی برای SMR وجود ندارد، این نوع رآکتورها معمولاً تا سقف 300 مگاوات ظرفیت دارند.
در مقایسه، نیروگاه جدید Vogtle Unit 4 در جورجیا که اخیراً در آمریکا به بهرهبرداری رسیده، بیش از 1.1 گیگاوات برق تولید میکند؛ یعنی تقریباً چهاربرابر یک SMR بزرگ ظرفیت دارد.

دره سیلیکون علاقه زیادی به SMRها نشان داده است. استارتاپهای زیادی وارد این حوزه شدهاند و وعده دادهاند با استفاده از امکان تولید انبوه، هزینه ساخت رآکتورها را بهطور قابلتوجهی کاهش دهند. همچنین توانایی تأمین برق 24 ساعته و نزدیکی به مراکز داده از دیگر مزایای مهم SMRهاست.
گوگل و دیگر شرکتهای فناوری تاکنون با استارتاپهایی مانند Oklo ،X-Energy و Kairos در این زمینه قراردادهایی امضا کردهاند اما تاکنون مدلی از SMR خارج از چین ساخته نشده. نزدیکترین مورد پروژه شرکت NuScale بود که سال 2023 شکست خورد؛ زیرا شریک تجاری آن بهدلیل افزایش شدید هزینهها قرارداد را لغو کرد، حتی پس از کوچکتر شدن طرح برای کاهش هزینهها نیز نتوانست موفق شود.
قرارداد جدید گوگل با Elementl Power نشاندهنده فشار روزافزون برای تأمین انرژی مراکز داده و حرکت بهسمت استفاده از منابع پایدار مانند انرژی هستهای است. بااینکه SMRها هنوز به مرحله تجاریسازی جهانی نرسیدهاند، اشتیاق شرکتهای بزرگ فناوری برای سرمایهگذاری در آنها نوید تغییرات بزرگی در آینده صنعت انرژی را میدهد.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.