ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

aros1
میان رشته ای

مطالعه جدید: عروس دریایی با اینکه مغز ندارد، می‌تواند از گذشته درس بگیرد

دانشمندان برای نخستین‌بار با پدیده‌ جالبی روبه‌رو شدند که یک موجود بدون مغز می‌تواند از گذشته درس بگیرد.

تینا پورشاهید
نوشته شده توسط تینا پورشاهید | ۲ مهر ۱۴۰۲ | ۱۳:۳۰

دانشمندان برای نخستین‌بار با پدیده‌ جالبی روبه‌رو شدند که یک موجود بدون مغز می‌تواند از گذشته درس بگیرد. محققان طی مطالعه جدیدی می‌گویند عروس دریایی (چتر دریایی) با وجودی که فاقد مغز است اما می‌تواند همانند انسان‌ها و موجوداتی ازجمله موش‌ها و مگس‌ها از تجارب گذشته خود درس بگیرد.

دستاوردهای این مطالعه نشان می‌دهد یادگیری بدون داشتن سیستم متمرکز مغز نیز امکان‌پذیر است و ابعاد دیگری از یادگیری و حافظه را نشان می‌دهد.

آن‌ها در مطالعه جالب و متفاوت خود عروس‌های دریایی را آموزش دادند تا از موانع عبور کرده و آن‌ها را دور بزنند. با کمال تعجب، با وجود اینکه عروس‌های دریایی فاقد سیستم مرکزی مغز هستند، توانستند یاد بگیرند موانع را شناسایی کرده و از آن‌ها عبور کنند.

آیا موجوداتی که فاقد مغز هستند می‌توانند از گذشته درس بگیرند؟

نتایج این مطالعه در نشریه Current Biology منتشر شده است. این تحقیق نشان می‌دهد که حتی موجودات بدون سیستم مرکزی مغز مانند عروس دریایی (چتر دریایی) می‌توانند از تجربیات گذشته خود درس بگیرند. به‌طور کلی انسان‌ها به‌دلیل داشتن قوه ادراک و سیستم مغزی می‌توانند از گذشته خود درس بگیرند. موش‌ها و مگس‌ها نیز از چنین قدرتی برخوردار هستند. اما اکنون به‌نظر می‌رسد عروس‌های دریایی که مغز ندارند نیز می‌توانند یاد بگیرند و از آموخته‌های خود استفاده کنند.

عروس‌های دریایی با ظاهری ساده، سیستم بینایی پیچیده‌ای دارند و ۲۴ چشم در بدن زنگوله‌مانندشان قرار دارد. چتر دریایی برای عبور از آب‌های تیره از چشم‌های خود استفاده می‌کنند و در اطراف ریشه‌های درختان زیر آب می‌چرخند تا طعمه را به دام بیندازند. دانشمندان نشان دادند که چترهای دریایی می‌توانند با یادگیری از موانع مسیر حرکت خود عبور کنند. فرایندی که آن‌ها طی کردند، روالی است که معمولاً موجودات دارای ارتباط ذهنی قادر به انجام آن هستند.

«یان بیلکی»، نویسنده اول این مطالعه از دانشگاه کیل آلمان می‌گوید: «یادگیری اوج عملکرد سیستم عصبی است.»

به‌نظر می‌رسد چترهای دریایی در آزمایش‌های انجام‌شده عملکرد موفقیت‌آمیزی داشتند و توانسته‌اند به‌خوبی یاد بگیرند از موانع عبور کنند. یکی از محققان این مطالعه می‌گوید تعجب‌آور است که این حیوانات چقدر سریع یاد می‌گیرند. سرعت یادگیری آن‌ها شبیه به سرعت موجودی دارای قوه ذهنی و مغز است.

تحقیقات در ارتباط با این موجودات ادامه دارد تا ابعاد دیگری از این موضوع مورد بررسی قرار گیرد.

تینا پورشاهید

کارشناسی برق الکترونیک و ارشد MBA خوندم. حدود بیش از ۷۰۰۰ عنوان خبر در حوزه فناوری، علمی و کسب و کار نوشتم. هشت عنوان کتاب ترجمه کردم و در تدوین ۱۶ استاندارد ملی همکاری داشتم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی