
گزارش حقوق و دستمزد ۱۴۰۴ جابویژن: مدیران محصول و برنامهنویسان بیشترین افزایش حقوق را داشتهاند
گزارش حقوق و دستمزد ۱۴۰۴ جابویژن با جمعآوری داده از بیش از ۱۰۰ هزار نفر از فعالان بازار کار تهیه شده است.

پلتفرم کاریابی «جابویژن» گزارش حقوق و دستمزد سال ۱۴۰۴ را منتشر کرد. بر مبنای این گزارش، سطح ارشدیت مهمترین عامل افزایش حقوق است و بااینکه در سالهای نخست سابقه کار عامل مهمی به شمار میرود، بهمرور بیتأثیر میشود.
گزارش جابویژن میگوید سال ۱۴۰۳ گروههای شغلی «مدیرمحصول» و «برنامهنویس» بیشترین میزان حقوق و افزایش حقوق را داشتهاند و «کارگر ساده» و «کارمند اداری» کمترین حقوق و افزایش را تجربه کردهاند.
متوسط حقوق زنان ۲۸ درصد از مردان کمتر است
گزارش جابویژن نشان میدهد شکافهای دستمزدی جدی بین گروههای مختلف وجود دارد. طبق یافتههای گزارش، متوسط حقوق زنان ۲۸ درصد از متوسط حقوق مردان کمتر است و درحالیکه میانگین حقوق دریافتی مردان در سال ۱۴۰۳ حدود ۲۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بوده است، زنان میانگین ۱۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان حقوق گرفتهاند.

جابویژن میگوید: «سابقه کاری بیشتر مردان»، «حضور زنان در سطوح ارشدیت پایینتر» و «انتخاب گروههای شغلی متفاوت» عمدهترین دلایل این شکاف هستند. «غلامرضا کشاورز حداد»، عضو هیئتعلمی دانشگاه شریف، این توضیح را افزوده که اگرچه «زن بودن در هر ۲ بخش خصوصی و دولتی تأثیر منفی بر دستمزد دارد، این اثر در بخش خصوصی بسیار شدیدتر است.»
افزایش حقوق درخواستی مدیران ۴۰ درصد بیشتر از کارمندان است
در گزارش آمده میانگین حقوق ساکنان تهران ۲۸ درصد بیشتر از شهرهای دیگر است اما از سوی دیگر، هزینههای ساکنان تهران ۴۳ درصد بیشتر است و حتی این فاصله ۲۸ درصدی هم کفاف مخارج تهرانیها را نمیکند ولی بازهم «افراد بهدلیل نبود کار در سایر شهرها مجبور به کار در تهران میشوند.»
در بخش دیگری از این گزارش اعلام شده مدیران سهبرابر کارمندان حقوق میگیرند و افزایش حقوق درخواستیشان هم ۴۰ درصد بیشتر از کارمندان است. جابویژن هشدار میدهد: «مشاغلی که سطوح ارشدیت متنوعی نداشته باشند، آینده مناسبی از نظر حقوق دریافتی ایجاد نمیکنند.»

گزارش جابویژن درباره تأثیر نوع دانشگاه محل تحصیل بر میزان حقوق تصریح میکند: «نوع دانشگاه محل تحصیل تأثیر قابلتوجهی بر میزان حقوق افراد ندارد اما حقوق فارغالتحصیلان برخی دانشگاههای دولتی تفاوت چشمگیری با سایر دانشگاهها دارد؛ مثلاً فارغالتحصیلان دانشگاه شریف، امیرکبیر و تهران بهترتیب ۴۲، ۳۰ و ۲۳ درصد حقوق بیشتری نسبتبه افراد مشابه خود دریافت میکنند.»
کاهش مزایای جانبی کارکنان با افزایش حقوق بیشتر از تورم
۴۱ درصد کارفرمایان اگر افزایش حقوق بیشتر از تورم باشد، مزایای جانبی کارکنان را کاهش میدهند؛ ۲۵ درصد آنها نیز تصمیم به تعدیل نیرو میگیرند. ۱۶ درصد کارفرمایان در چنین شرایطی با مشکل در پرداخت بدهیها مواجه میشوند.
در مقابل، مشکل پرداخت بدهیها در کنار کاهش هزینه خوراک و پوشاک و کاهش تفریحات نخستین آسیبهایی است که با افزایش حقوق کمتر از تورم به کارمندان وارد میشود. ۱۹ درصد کارمندان در چنین شرایطی ناچار به تغییر محل سکونت خود میشوند تا از هزینههایشان بکاهند.
از دیگر یافتههای گزارش جابویژن آن است که یکچهارم کارمندان در میانه سال و بهخصوص در ماههای شهریور و مهر افزایش حقوق داشتهاند.
نسخه کامل گزارش جابویژن را اینجا بخوانید.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.