ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کسب و کار

فرایند جذب و استخدام در دیجی‌کالا چگونه انجام می‌شود

بزرگ‌ترین خرده‌فروشی آنلاین کشور به تازگی از گزارش سرمایه‌ انسانی خود رونمایی کرد که یکی از بخش‌های قابل توجه آن، فرایند جذب و استخدام در دیجی‌کالا است که به وسیله آن، کسانی که تمایل دارند ...

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۲:۰۰

بزرگ‌ترین خرده‌فروشی آنلاین کشور به تازگی از گزارش سرمایه‌ انسانی خود رونمایی کرد که یکی از بخش‌های قابل توجه آن، فرایند جذب و استخدام در دیجی‌کالا است که به وسیله آن، کسانی که تمایل دارند به این مجموعه بپیوندند با شرایط این مجموعه آشنا شده و نمایی مناسب از این شرکت برای آن‌ها ترسیم شود.

از سال ۹۷ تا کنون هر ساله به تعداد نیروهای مشغول در دیجی‌کالا چیزی حدود ۵۰ درصد افزوده می‌شود و طی ۷ سال اخیر تعداد نیروی انسانی آن حدود ۲۵ برابر رشد داشته که نشان از وجود فرصت‌های شغلی قابل توجه در این مجموعه دارد. بیایید نگاهی عمیق‌تر به این بخش از گزارش سرمایه انسانی دیجی‌کالا داشته باشیم.

تنوع شغلی در دیجی‌کالا

دیجی‌کالا یکی از شرکت‌هایی است که بیشترین تنوع شغلی را دارد و بستر مناسبی را ایجاد کرده تا افراد با سلایق و حرفه‌های گوناگون در کنار یکدیگر جمع شوند. بیش از شش هزار نیروی دیجی‌کالا در ۴۸۶ موقعیت شغلی متفاوت مشغول به کارند که از جمله آن‌ها می‌توان به تحلیل‌گر داده، طراح موشن گرافیک، عکاس، خبرنگار، پژوهشگر فلسفه علم و تکنولوژی، پزشک، بازاریاب دیجیتال، مامور اسال، توسعه دهنده موبایل و ... اشاره کرد.

طبق آمارها، عمده کارمندان دیجی‌کالا در قسمت عملیاتی (OPS) که شامل بخش‌های امور پخش و توزیع، مشتریان و محتوا می‌شود مشغول به فعالیت‌اند و تنها ۵ درصد نیز در بخش تکنولوژی به استخدام این مجموعه درآمده‌اند.

تحصیلات برای استخدام چقدر مهم است؟

با وجود آن که در کشورمان مدرک گرایی رواج یافته اما دیجی‌کالا یکی از شرکت‌هایی است که در آن مهارت‌های تخصصی افراد بر میزان تحصیلات ارجحیت دارد و لزوما عدم ارائه مدرک تحصیلی دلیلی بر عدم همکاری با اشخاص نیست.

بیش از نیمی از افراد تیم تکنولوژی بزرگترین خرده‌فروشی آنلاین کشور مدرک کارشناسی دارند و ۱۱ درصد آن‌ها دیپلم و زیردیپلم هستند که نشان می‌دهد تحصیلات دانشگاهی بالاتر عامل موثر در برتری توسعه‌دهندگان در شرکت‌های فناوری و استارتاپی نیست.

بخش اعظم کارجویانی که دارای مدرک دیپلم یا پایین‌تر از آن هستند در بخش عملیات دیجی‌کالا مشغول به فعالیت شده‌اند که نشان می‌دهد موقعیت‌های شغلی مناسبی در این گروه برای افرادی که فاقد تحصیلات دانشگاهی هستند، وجود دارد. همچنین افراد دارای مدرک کارشناسی نیز غالب همکاران دیجی‌کالا را در بخش‌های تکنولوژی و غیرعملیاتی تشکیل می‌دهند.

علاوه بر این اسم و نوع دانشگاه نیز برای استخدام در این مجموعه اهمیت چندانی ندارد و در تمامی بخش‌ها شاهد گرد هم‌آیی فارغ التحصیلان دانشگاه‌های مختلف مانند شریف، امیرکبیر، آزاد، پیام نور و غیرانتفاعی‌ها هستیم.

بازه سنی پرسنل دیجی‌کالا

میانگین سنی افراد مشغول در دیجی‌کالا ۳۰.۳ سال است و این رقم از ابتدای تاسیس این مجموعه تاکنون همواره در بازه ۲۸ تا ۳۲ سالگی در نوسان بوده است.

با توجه به این ارقام به نظر می‌رسد متولدین دهه ۷۰ و ۸۰ در قرن جدید شانس بیشتری برای استخدام شدن در دیجی‌کالا دارند. نکته قابل توجه دیگر اینجاست که ۲۵ درصد از مدیران دیجی‌کالا کمتر از ۳۲ سال سن دارند. در بخش پایین تصویر هم می‌توان میانگین سنی پرسنل دیجی‌کالا با شرکت‌های بزرگ فناوری محور جهان مقایسه کرد؛ جایی که فعلا فیسبوک با میانگین ۲۸ سال سن، جوان‌ترین‌ها را استخدام کرده است.

کارمندان فعال در تیم غیر عملیاتی که شامل بخش‌هایی مانند بازرگانی، منابع انسانی، حقوقی و ... می‌شوند دارای بیشترین میانگین سنی در این شرکت هستند و جوان‌ترین‌ها نیز در تیم تکنولوژی حضور دارند.

خبری از محدودیت جنسی نیست

با وجود آن که دیجی‌کالا محدودیتی در استخدام کارمندان خانم در هیچ‌یک از تیم‌های خود ندارد اما با این وجود نسبت تعداد خانم‌ها به کل همکاران دیجی‌کالا کم‌تر از آقایان است و ۱۶ درصد از کل منابع انسانی این مجموعه را بانوان تشکیل می‌دهند.

اگر چه از لحاظ تعداد، با حضور بیش از ۴۷۰۰ نیرو در بخش عملیات، ۹ درصد آن‌ها خانم هستند. با این حال در بخش غیرعملیات ۳۸ درصد و در بخش تکنولوژی ۲۹ درصد از نیروهای دیجی‌کالا را زنان تشکیل می‌دهند.

چطور برای دیجی‌کالا رزومه ارسال کنیم؟

ارسال رزومه اولین قدم برای استخدام در یک مجموعه است. افرادی که متقاضی کار در دیجی‌کالا هستند می‌توانند از مسیرهای مختلف رزومه خود را برای این شرکت ارسال کنند اما طبق آمار بیش‌ترین رزومه‌ها از صفحه فرصت‌های شغلی دیجی‌کالا دریافت شده‌اند.

یکی از دلایل استفاده کارجویان از این صفحه جهت ارسال رزومه، آپدیت بودن و انتشار به روز فرصت‌های شغلی است که همین امر موجب شده تا به طور متوسط در نیم سال اول سال ۹۹، ماهانه ۴۰ هزار مشاهده از این صفحه صورت ‌گیرد و حدود ۵ درصد از کارجویانی که به این صفحه مراجعه کرده‌اند، استخدام شوند.

همچنین بیش از ۲۰ درصد رزومه‌های دریافتی این شرکت از سایت‌های کاریابی و شبکه‌های اجتماعی بوده است.

مراحل استخدام در تیم‌های تکنولوژی و غیرعملیات

در نیم سال اول ۹۹، در بخش تکنولوژی و غیر عملیات بیشتر از ۷ هزار درخواست همکاری برای دیجی‌کالا ارسال شده که نهایتاً باعث استخدام ۱۶۱ نفر شده است. اما از سوی دیگر بر اساس تصویر زیر می‌توان دید که به‌طور ‌میانگین ‌‌۱۶ درصد افرادی که در ‌مصاحبه شغلی‌ دیجی‌کالا شرکت کرده‌اند،‌ در ‌نهایت‌
استخدام شده‌اند.

طبق اعلام دیجی‌کالا به طور معمول بیش از ۸۰ درصد رزومه‌های ارسالی بررسی و کمتر از ۲۰ درصد آن‌ها برای مصاحبه دعوت می‌شوند و به طور متوسط بیش از ۱۶ درصد افرادی که در مصاحبه شغلی شرکت کرده‌اند، در نهایت به استخدام دیجی‌کالا در می‌آیند.

با رشد دیجی‌کالا و نیاز روزافزون این سازمان به استخدام بیشتر و افزایش تعداد کارجویان، اما متوسط فاصله زمانی بین ارسال رزومه تا استخدام طی سال‌های گذشته کاهش قابل توجهی داشته است و از ۴۴ روز در سال ۹۷ به ۲۸ روز در نیم سال اول ۹۹ تقلیل یافته است.

موقعیت‌های شغلی پرطرفدار

داده‌های دیجی‌کالا حاکی از آن است که در میان نیروهای ستادی (شامل تیم غیرعملیات، تیم تکنولوژی و مهندسی و مدیریتی تیم عملیات)، تیم تکنولوژی به نسبت تعداد موقعیت‌های شغلی بیشترین کارجو را داشته است. به طور متوسط برای هر موقعیت شغلی در تیم تکنولوژی، ۱۱۵ کارجو وجود دارد. واحد‌های بازاریابی و عملیات (مهندسی و مدیریتی) نیز از جمله موقعیت‌های شغلی پرطرفدار در سال ۹۸ بوده‌اند.

در همین حال بیشترین استخدام در بخش‌های ستادی طی نیم‌سال اول ۹۹ در تیم تکنولوژی انجام شده که بیش از ۳۰ درصد کل استخدام‌ها را شامل می‌شود. کمترین استخدامی نیز به واحدهای حسابرسی داخلی، توسعه کسب و کار، حقوقی و مالی تعلق دارد که کمتر از ۱۰ درصد کل استخدامی‌ها است.

هر ساله بیشترین جذب نیرو در بخش ستادی دیجی‌کالا متفاوت است. در سال ۹۷ تحلیل‌گر محصول بیشترین سهم را داشته، سال گذشته مهندس نرم‌افزار و در نیمه اول امسال نیز کارشناس HSE سهم بیشتری داشته است.

فرایند استخدام در تیم عملیات

حدود نیمی از کل کارمندانی که در نیم سال اول 99 به دیجی‌کالا پیوسته‌اند در بخش تیم عملیاتی این شرکت مشغول به فعالیت‌اند. از همین روی تعداد مصاحبه و استخدام همکاران دیجی‌کالا انبار، پخش، توزیع و امور مشتریان همواره نسبت به تیم‌های دیگر بیشتر است که با شیوع کرونا این رقم در فروردین و اردیبهشت ۹۹، افزایش چشمگیری نیز داشت و بیش از ۱۵۰۰ نفر در این بخش‌ها استخدام شدند.

در نیم سال اول ۹۹ از بین حدود ۱۷ هزار مصاحبه شونده حدود ۱۸ درصد آن‌ها در دیجی‌کالا مشغول به فعالیت شدند. این رقم برای سال ۹۸ چیزی حدود ۲۲ درصد بوده است. همچنین طی ۶ ماه اول امسال، از ارسال رزومه تا استخدام در بخش عملیات به طور متوسط ۱۰ روز زمان برده است.

میزان رضایت کارجویان از فرایند استخدامی

بخش منابع انسانی دیجی‌کالا همواره در تلاش بوده تا تجربه کارجویان در فرایند استخدام را بهبود ببخشد از همین روی پس از برگزاری مصاحبه‌های شغلی، نظرسنجی را برای کارجویان ارسال می‌کند تا بررسی میزان رضایتمندی آن‌ها، مشکلات این فرایند را شناسایی کند.

طبق آمارهای منتشر شده این اقدام مثمر ثمر واقع شده و میزان رضایت کارجویان به نسبت سال گذشته، ۲ درصد رشد داشته و به ۸۹ درصد رسیده است که بخش بازاریابی کمترین و بازرگانی بیش‌ترین میزان رضایت کارجویان را به خود اختصاص داده‌ است.

همچنین رضایتمندی افراد از فرایند استخدامی بخش‌های عملیات، منابع انسانی، بازرگانی و تکنولوژی به نسبت سال ۹۸ افزایش داشته است.

از عمده‌ترین دلایل رضایت متقاضیان کار می‌توان به سوالات دقیق و مرتبط و برخورد حرفه‌ای اشاره کرد. عدم پاسخ‌گویی بعد از مصاحبه و معطلی مصاحبه شونده نیز از عمده‌ترین دلایل نارضایتی کارجویان از فرایند جذب در نیم سال اول ۹۹ بوده است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی