رئیس سازمان بورس: جای خالی استارتاپها در میان 30 شرکت برتر بازار سرمایه خالی است
رئیس سازمان بورس با اشاره اینکه برخلاف دنیا، شرکتهای حوزه فناوری در لیست شرکتهای برتر بازار سرمایه ایران حضور ندارند، گفت حاکمیت بایستی مجالی فراهم کند تا استارتاپها به جایگاه واقعی خود برسند. همایش «شرکتهای ...
رئیس سازمان بورس با اشاره اینکه برخلاف دنیا، شرکتهای حوزه فناوری در لیست شرکتهای برتر بازار سرمایه ایران حضور ندارند، گفت حاکمیت بایستی مجالی فراهم کند تا استارتاپها به جایگاه واقعی خود برسند.
همایش «شرکتهای دانش بنیان، بازار سرمایه و دورنمای آینده» با حضور رئیس سازمان بورس، مدیرعامل شرکت بورس تهران و برخی از فعالان بازار سرمایه، استارتاپها و خبرنگارها برگزار شد. همایشی که به نظر میرسد برای آشتی بازار سرمایه با اکوسیستم استارتاپی کشور برگزار شده است.
«مجید عشقی»، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با تاکید بر اینکه جای شرکتهای فناوری محور در فهرست شرکتهای برتر بازار سرمایه خالی است، گفت:
«مقایسه شرکتهای بزرگ کشور با شرکتهای بزرگی که در سطح جهانی فعالیت میکنند نشان میدهد که هنوز در کشور ما سهم عمده ارزش بازار سرمایه مربوط به شرکتهای دارایی محور است. ما کماکان 30 شرکت برتر داریم که سالهاست شرکتهای داراییمحور هستند و این امر در دنیا کاملا برعکس است. این مسأله گواه این است که اقتصاد ما خیلی جای کار دارد و جای شرکتهای حوزه فناوری در این لیست خالی است و باید حاکمیت مجالی فراهم کند تا به جایگاه واقعی خود برسند.»
او با اشاره به تصویب قانون جدید در حوزه دانش بنیان، اعتقاد دارد این قانون روندها را سرعت بخشیده و با اصلاحات صورت گرفته امکان انتشار اوراق برای شرکتهای مبتنی بر فناوری را فراهم کرده است که میتواند بر رشد آنها تاثیر بگذارد: «کارگروه دانش بنیان در سازمان بورس تشکیل شده و خودم در جلسات آن شرکت میکنم که نشان از اهمیت این موضوع برای سازمان بورس دارد. در این کارگروه صحبتهایی درباره اصلاحات در خصوص فعالیت شرکتهای دانش بنیان زده میشود که در جلسه اول به 16مورد رسیدیم و قرار شد آنها را پیگیری کنیم تا برطرف شوند.»
عشقی در ادامه با یاد کردن از بحث تامین مالی جمعی، ابراز امیدواری کرد پس از بررسی پیشنهادات در این حوزه بتوانند به رشد آن کمک کنند.
بخش دیگر سخنان رئیس سازمان بورس به عرضه اولیه استارتاپها اختصاص داشت. عشقی بحث IPO شرکتهای دانشبنیان مبتنی بر فناوری را بحث اصلی سازمان دانسته که اولین قدم با عرضه اولیه تپسی برداشته شد: «این موضوع را یک شروع خوب میدانیم و باور داریم که باید ادامه پیدا کند. تجربه تپسی باعث میشود که در تعامل با شرکتهای دیگر سریعتر عمل کنیم و این روند را تسریع ببخشیم.»
وی با اشاره به صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه گفت: «به خاطر ساختار خاص مدیریت این صندوقها، هنوز آنچنان موفقیتی در این حوزه حاصل نشده است؛ در حالی که پتانسیل بالایی برای جذب نقدینگی در این صندوقها وجود دارد. نحوه کار آنها را درست تعریف نکردیم و باید تغییراتی در آرمان آنها انجام شود.»
عشقی یکی از مهمترین بحثها در رابطه با این صندوقها را مواجهه با ریسک دانست و عنوان کرد:
«صندوق ها باید بتوانند با روشهایی ریسکها را مدیریت کنند اما در کل باور داریم باید ارکان صندوقها کمی تغییر پیدا کند تا بتوانند در بورسی شدن راهی پیش ببرند. معتقد هستم حضور دولت در این مسأله ضروری است.»
وی همچنین با اشاره به موضوع فینکها، از جای خالی آنها در بازار سرمایه سخن گفته و اظهار داشت: «واقعیت این است که دادههای بازار سرمایه به درستی در حوزههایی مانند تحلیل بازار استفاده نمیشود. ما از شرکتهای فعال در این حوزه دعوت میکنیم که پیشنهادات خود را ارایه بدهند تا بتوانیم از خدمات این شرکتها استفاده کنیم.»
رئیس سازمان بورس با ابراز امیدواری بر اینکه همایش اخیر شروع خوبی برای گفتمانسازی باشد، به برنامههای این سازمان برای تعامل بیشتر با شرکتهای دانشبنیان اشاره کرده و گفت به زودی مصوبات اخیرشان اجرایی خواهد شد.
به دنبال ایجاد گفتمان بین بازار سرمایه و استارتاپها
«محمود گودرزی»، مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران در این همایش با بیان اینکه دغدغه اصلی این روزهای جوانان بحث اشتغال است، گفت: «اعتقاد دارم کارآفرینی بالاخص در حوزه اقتصاد دیجیتال میتواند این دغدغه را برطرف کند.»
او با حیاتی خواندن این موضوع که بنیانگذاران کسبوکارها هنگام تعیین و تغییر بیزنس مدل خود، باید اکوسیستمی که در آن کار میکنند را ارزیابی کرده باشند، اظهار داشت شعار و نامگذاری امسال به منزله تغییر مدل کسبوکاری اقتصاد ایران است:
«ما در حال حاضر نزدیک به 7 هزار شرکت دانشبنیان داریم و 65 درصد این شرکتها به درآمد عملیاتی رسیدند. به نظر میرسد قانونی که در سال 1392 گذاشته در این مهم نقش داشته باشد؛ چراکه از آن زمان شاهد تحول اساسی در این شرکتها بودیم و نیمی از این شرکتها در همین چند سال اخیر ایجاد شدهاند.»
گودرزی در ادامه با اشاره به اینکه اقتصاد دیجیتال سهمی 46درصدی از GDP اقتصاد کشورهای دنیا دارد گفت پیشبینی میشود این عدد سال آینده به بالای 50 درصد هم برسد؛ در حالی که این رقم تا 4 سال گذشته حدود 16 درصد بوده است.
وی هدف برگزاری این همایش را ایجاد یک گفتمان بین بازار سرمایه و شرکتهای دانش بنیان عنوان کرده و گفت: «متولیان بازار سرمایه باید به بیزینس مدل این شرکتها گوش دهند. تصور میکنم این بستر در حال حاضر فراهم شده است. باید این کسبوکارها داستان مسیر خود را از ابتدای امر بگویند تا این گفتگوی دو سویه در جلسات بعدی ادامه دار شده و به جایی برسد.»
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.