ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

امروز در فضا: فضاپیمای برخورد ژرف به‌سوی دنباله‌دار پرتاب شد

برخورد ژرف یا دیپ ایمپکت، فضاپیمای ناسا بود که به‌منظور برخورد عمدی و هدایت‌شده با دنباله‌دار تمپل- ۱ طراحی شد.

صبا سلوکی
نوشته شده توسط صبا سلوکی | ۲۲ دی ۱۴۰۱ | ۲۲:۳۰

۱۲ ژانویه ۲۰۰۵، ناسا مأموریت برخورد ژرف خود را برای برخورد با دنباله‌دار تمپل- ۱ که به نام 9P نیز شناخته می‌شود، آغاز کرد.

فضاپیمای برخورد ژرف

برخورد ژرف یا دیپ ایمپکت، فضاپیمای ناسا بود که به‌منظور برخورد عمدی و هدایت‌شده با دنباله‌دار تمپل- ۱ طراحی شد.

دیپ ایمپکت متشکل از دو فضاپیما بود. فضاپیمای اصلی به‌اندازه‌ یک میز و دومی کاوشگر کوچک‌تری بود که برای برخورد با تمپل- ۱ طراحی شده بود. این فضاپیما ۱۲ ژانویه‌ ۲۰۰۵ از منطقه‌ کیپ کاناورال با موشک دلتا- ۲ پرتاب شد و قبل از سقوط، نزدیک به شش ماه را صرف تعقیب دنباله‌دار کرد.

اهداف و دستاوردهای برخورد ژرف

این مأموریت با برخورد به سطح دنباله‌دار و گرفتن عکس از دهانه برخوردی و غبار و خاکی که به فضا پرتاب می‌کرد، فضای داخلی دنباله‌دار را بررسی کرد. سؤالاتی شامل: چه چیزی ترکیب هسته دنباله‌دار را می‌سازد، دهانه آن به چه عمقی از برخورد می‌رسد و منشأ شکل‌گیری آن کجاست، قرار بود با این مأموریت به پاسخ برسند. مشاهدات برخورد و پیامدهای آن به اخترشناسان اجازه می‌داد تا به این هدف دست یابند.

ابزار طیف‌سنج کاوشگر، ذرات غبار بسیار ریز را شناسایی کرد و وجود سیلیکات‌ها، کربنات‌ها، سولفیدهای فلزی و هیدروکربن‌های آروماتیک چندحلقه‌ای را کشف کرد. یخ-آب نیز در زیر پوسته سطحی تشخیص داده‌ شد.

ثانیه‌هایی پس از برخورد کاوشگر جداکننده دیپ ایمپکت به دنباله‌دار تمپِل- ۱

تمپل- ۱ تنها دنباله‌داری نبود که برخورد ژرف به مطالعه آن پرداخت‌. این فضاپیما از کنار دنباله‌دار هارتلی- ۲ عبور کرد و سیگنال‌هایی از دنباله‌دار جرارد دریافت کرد. این مأموریت نتایج شگفت‌انگیزی به‌دنبال داشت و درک ما از نحوه‌ شکل‌گیری دنباله‌دارها و عملکرد آن‌ها را تغییر داد.

برخورد ژرف بیشترین مسافت را برای شکار دنباله‌دارها طی کرد و موفق شد از دو دنباله‌دار بازدید و تصاویر زیادی به زمین ارسال کند. از مأموریت‌های دیگر این فضاپیما می‌توان به بررسی جوی سیاره‌های فراخورشیدی اشاره کرد.

درباره دنباله‌دار تمپل- ۱

تمپل- ۱ در ۳ آوریل ۱۸۶۷ توسط ویلهلم تمپل کشف شد. این دنباله‌دار در زمان کشف، هر ۵/۶۸ سال یک‌بار به حضیض نزدیک می‌شد.

تلاش‌های عکاسی در سال‌های ۱۸۹۸ و ۱۹۰۵ برای بازیابی دنباله‌دار ناموفق بود و ستاره‌شناسان حدس زدند که این دنباله‌دار متلاشی شده‌ است، درحالی‌که تنها مدار آن تغییر کرده بود. مدار تمپل- ۱ گه‌گاه آن را به‌اندازه کافی به مشتری نزدیک و درنتیجه دوره مداری‌اش تغییر می‌کند. این دنباله‌دار اکنون هر ۵/۵ سال یک‌بار به‌دور خورشید می‌چرخد.

پایان کار فضاپیما

۸‌ اوت ‌۲۰۱۳، ارتباط ناسا با فضاپیما قطع شد و در ۱۶ سپتامبر همان سال دانشمندان تشخیص دادند راهی برای بازیابی کنترل برخورد ژرف وجود ندارد. بدین‌ترتیب، پایان مأموریت دیپ ایمپکت اعلام شد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی