مدیرعامل پستکس: به دنبال گسترش خدمات خود برای مردم ایران در سراسر دنیا هستیم
مدیرعامل پستکس امیدوار است با رفع تحریمها بتوانند خدمات گستردهتری را به تمامی مردم ایران در داخل و خارج از کشور ارائه کنند.
بازارگاه خدماتی «پستکس» با ارائه خدمات پستی در منزل یا محل کار به دنبال خلق ارزش افزوده در بازار لجستیک پستی است. مجموعهای که سال گذشته نزدیک به یک میلیون مرسوله را ارسال کرده و طبق گفته مدیرعامل آن امیدوار است با رفع تحریمها بتوانند خدمات گستردهتری را به تمامی مردم ایران در داخل و خارج از کشور ارائه کند و به یکی از بازیگران اصلی این بازار تبدیل شود.
پستکس یک بازارگاه خدمات پستی است که از سال 1396 پایهریزی شد و در سال 1397 اولین بارنامه پستی را صادر کرد. کاربران این پلتفرم با مشخص کردن حجم، وزن، مبدا، مقصد و نحوه پرداخت توسط فرستنده یا گیرنده، از اینکه کدام شرکتهای پستی، با چه هزینه و محدودیتهایی بسته را ارسال خواهند کرد، آگاه میشوند.
در حال حاضر این شرکت خدمات پیک درون شهری، پست بینشهری و بینالمللی را با همکاری حدود 15 شرکت پستی و پیکی به کاربران خود ارائه میکند. این خدمات ارائه شده به صورت «در تا در» است یعنی در 120 شهری که پستکس در آنها نمایندگی فعال دارد، مرسوله از در منزل یا محل کار فرستنده دریافت و به گیرنده در منزل یا محل کارش تحویل داده میشود. همچنین امکان بستهبندی، لیبلینگ و… برای مشتریان فراهم شده است. لازم به ذکر است در شهرهایی که پستکس نمایندگی ندارد، با شرکتهای پستی جهت تحویل مرسوله از سوی فرستنده هماهنگی لازم انجام میشود.
«بابک عقیلینسب» مدیرعامل پستکس مزیت این مجموعه را دسترسیپذیری راحت و سریع عنوان کرد و به دیجیاتو گفت: «مشتریان پستکس میتوانند انواع و اقسام خدمات پستی را در منزل یا محل کار دریافت و سرویسهای پستی را از نظر قیمت، سرعت و… مقایسه کنند.»
عقیلینسب در ادامه با اشاره به عملکرد پستکس در سال 1400 اظهار داشت آنها در سال گذشته موفق به جابهجایی 900هزار مرسوله شدند که درآمدزایی 9 میلیارد تومانی برایشان به همراه داشته است. همچنین با استفاده از خدمات هوشمند برای پیمایشهای درون شهری 30 درصد در مسیر مسافت و مصرف سوخت، صرفه جویی کردهاند.
به گفته وی حدود 25 نفر در ستاد مرکزی این شرکت مشغول به کار بوده و برای 400 نفر در نمایندگیها به صورت مستقیم و چندین نفر در سایر بخشهای لجستیکی به صورت غیرمستقیم اشتغالزایی کردهاند.
همان طور که گفته شد این شرکت در زمینه پست بینالمللی نیز خدمات ارائه کرده و 202 کشور دنیا را تحت پوشش قرار میدهد. خدماتی که به نظر میرسد با رفع تحریمها تسهیل و گستردهتر خواهد شد. مدیرعامل پستکس در این باره به دیجیاتو گفت: «ما با اطلاع یافتن از امکان رفع تحریمها، به سراغ راهاندازی دفتر در باکو و فرانکفورت برای تسهیل خدمات پستی به ایرانیهای داخل و خارج از کشور رفتهایم.»
او در پاسخ به این سوال که رفع احتمالی تحریمها چه اثراتی روی کسبوکارشان خواهد داشت، گفت:
«اتصال هر جامعهای به شبکه جهانی قطعا سودآور خواهد بود که ما هم نیز از آن مستثنی نخواهیم بود. علاوه بر بازگشایی دفتر در دو کشور، رفع تحریمها کار ما را برای خرید سرور جهت محاسبات، هوش مصنوعی و… راحتتر و بهصرفهتر میکند. همچنین تاکنون 2 بار امکان جذب سرمایه از هند و ترکیه داشتیم اما به علت اثرگذاری مذاکرات برجام بر این موضوع، موقتا آن را متوقف کردیم و به سراغ سرمایهگذاران داخلی رفتیم تا رفع تحریمها نهایی و قطعی شود.»
شرکتی با «ارزش 220 میلیارد تومان»
عقیلینسب در پاسخ به سوال دیجیاتو مبنی بر اینکه فرآیند جذب سرمایه از شرکتهای داخلی چگونه پیش میرود، اظهار داشت مذاکرات آنها با دو سرمایهگذار خطرپذیر بانکی و دو مجموعهای که در حوزه لجستیک بسیار قوی هستند، ادامه دارد. او اعتقاد دارد دو مجموعه حوزه لجستیک، ارزش افزوده بیشتری نسبت به VC بانک برایشان به ارمغان خواهد آورد اما در مقابل، کار کردن با بانکیها را راحتتر دانست.
به گفته عقیلینسب در راستای این مذاکرات، پستکس حدود 220 میلیارد تومان ارزشگذاری شده است.
اما جذابیت این حوزه فعالیت پستکس، برای سرمایهگذاری کلان در چه حد است؟ مدیرعامل شرکت در پاسخ به این سوال گفت:
«بازار لجستیک پستی و خردهفروشی ایران یک بازار 6 میلیارد مرسولهای با ارزش حدود 200هزار میلیارد تومان است که نیاز جامعه به خرید آنلاین روز به روز گسترش مییابد. طبیعتا هر کشوری هر چقدر در حوزه پست و لجستیک پیشرفته سرمایهگذاری کند، میتواند منتظر نتایج مثبت بیشتری باشد. در مقیاس کوچکتر و شرکتها نیز این موضوع صادق است. البته ما بیشتر سرمایهگذاری را برای بخش تبلیغات و نرمافزار نیاز داریم، گردش مالی بسیار خوبی هم داریم و شاید به خودی خود ظرف 4 تا 5 سال آینده به آن اندازه و Scale مد نظر برسیم اما جذب سرمایه میتواند این مسیر را کوتاه کند.»
وی در ادامه با انتقاد از قیمتگذاریهای دستوری از سوی دولت که موجب زیانده شدن شرکتی همچون شرکت پست ایران میشود، تاکید کرد اگر دولت دستش را از هر بازاری کوتاه کند، حال و روز آن صنعت بهبود خواهد یافت.
عقیلینسب اعتقاد دارد افزایش منطقی قیمت خدمات پستی تاثیری بر کیفیت تجارت الکترونیک نخواهد داشت چرا که این هزینه، تغییر اندکی در قیمت تمام شده سبد خرید آنلاین ایجاد خواهد کرد که در مقایسه با تورم سالانه به چشم نمیآید.
خطای انسانی شرکتهای پستی را از خواب غفلت بیدار میکند
اخیرا ویدئویی از نحوه بارگیری مرسولات توسط یک شرکت خصوصی پستی در فضای مجازی وایرال شده و نگاهها را نسبت به اینگونه خدماتدهندگان تغییر داده است. موضوعی که البته به گفته مدیرعامل پستکس مختص به ایران نبوده و حتی در شرکتهای بینالمللی مثل آمازون در ابعاد گستردهتری رخ میدهند:
«زمانی که شبکه گستردهای از خدمات در کشور داریم، این دست اتفاقات طبیعی هستند. اساسا سرویسهای لجستیکی که نیروی انسانی در آنها دخیل هستند، امکان تجربه چنین مشکلاتی را خواهند داشت از همین رو مردم نباید اعتمادشان را از دست بدهند.»
او با تاکید بر اینکه خطای انسانی جزئی از خدمات پستی است عنوان کرد این بدان معنا نیست که همه جا و همیشه رخ میدهد: «رخ دادن چنین اتفاقاتی باعث میشود تا شرکتهای پستی از خواب غفلت بیدار شده و بیشتر نظارت کنند. راههایی برای کنترل این موضوع وجود دارد اما نمیشود انتظار صفر شدن آن را داشت.»
اما پستکس برای کاهش چنین خطاهای انسانی چه اقداماتی انجام میدهد؟ عقیلینسب در پاسخ به این سوال دیجیاتو به فرآیند کنترلی ماهیانه اشاره کرد که طبق آن بهرهوری و عملکرد کلیه نمایندگان این شرکت ارزیابی میشود:
«در این راستا غالبا سوالاتی از نمایندگان پرسیده میشود و برخی از مشتریان را به صورت تصادفی انتخاب و از آنها نظرخواهی میکنیم. در نهایت نمرهدهی برای نمایندگان خواهیم داشت که میتواند در درصد کمیسیونشان تغییر ایجاد کند.»
او همچنین خوبی پلتفرمی مثل پستکس را این میداند که با ثبت نظرات مشتریان و نمایش آنها به سایرین، میتوان به خوبی از میزان رضایت از عملکرد شرکتهای پستی آگاه شد و پس از مقایسه، شرکت مورد نظر را انتخاب کرد.
عبور از مرز پلتفرم پستی
عقیلینسب با تاکید بر اینکه پستکس امروز بسیار فراتر از یک پلتفرم است اظهار داشت خانه خلاق و نوآوری پستکس، مرکز نوآوری پست و لجستیک پیشرفته و شتابدهنده این مجموعه در حوزه لجستیک در حال فعالیت هستند: «همچنین به زودی در استان مرکزی به مرکز رشد ICT این استان تبدیل خواهیم شد.»
شاپکس، شیپیتو، امینتو، بیوپست از جمله استارتاپهایی هستند که در مجموعه نوآوری پستکس راهاندازی شدهاند، برخیها از دل این مجموعه و برخی نیز از جذب ایده جوانانی که خارج از این مجموعه بودند، خلق شدهاند.
او در پاسخ به این سوال که هدفگذاریشان برای پایان سال و آینده پیشرو چیست، گفت: «ارسال 2میلیون و 700هزار مرسوله و رسیدن به 250 نمایندگی کارآمد را تا پایان سال 1401 هدفگذاری کردهایم. برای افق 1405 نیز به دنبال تحقق ارسال روزانه 20هزار مرسوله هستیم تا بتوانیم به یکی از بازیگران اصلی این بازار تبدیل شویم، اگرچه الان نیز رتبه خوبی در این زمینه داریم در حالی که سالن سورتینگ، روتینگ، تجزیه مبادلاتی و… نداشته و برای شرکتهای دیگر بازاریابی میکنیم.»
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.