پایان غمانگیز گردشگران تایتانیک؛ همه چیز درباره سفر زیردریایی تایتان
پنج نفری که یکشنبه سفری بهسمت بقایای تایتانیک را آغاز کرده بودند، در رویدادی فاجعهبار جان خود را از دست دادند.
صبح روز یکشنبه به وقت محلی، یک زیردریایی گردشگری از شرکت OceanGate پنج نفر را در یک سفر تفریحی راهی بازدید از لاشه بهجامانده از کشتی معروف تایتانیک کرد. اما حدود 1 ساعت و 45 دقیقه بعد، این زیردریایی ناپدید شد. حالا چندین روز پس از جستجو، شرکت OceanGate و گارد ساحلی آمریکا بهطور رسمی مرگ گردشگران تایتانیک در زیردریایی تایتان را اعلام کردهاند، اما ماجرا از چه قرار است؟
سفر زیردریایی تایتان برای بازدید از لاشه تایتانیک و ناپدیدشدن
گروهی از گردشگران روز یکشنبه در سفری که برای هرکدام از آنها حدود 250 هزار دلار هزینه برداشته بود، سوار یک زیردریایی 6.7 متری به نام «تایتان» شدند که ظاهراً بهواسطه یک کنترلر گیمینگ از شرکت لاجیتک هدایت میشد. آن مسافران سفر به عمق حدود 4000 متری دریا را آغاز کردند تا از لاشه تایتانیک دیدن کنند.
بااینحال، به فاصله کوتاهی پس از آغاز این سفر، ارتباط با این زیردریایی قطع شد و OceanGate موقعیت مسافران را گم کرد. پس از اعلام ناپدیدشدن تایتان، تیمهای نجات با تمام توان مشغول جستجو بهدنبال این زیردریایی شدند؛ چون کل ظرفیت اکسیژن این کپسول 96 ساعت بود.
کارشناسان میگویند سفر با زیردریایی تایتان از همان ابتدا کار خطرناکی بوده است؛ چرا که برخی تدابیر ایمنی در این زیردریایی رعایت نشده بود. البته ظاهراً خطرات سفر به اعماق اقیانوس به مسافران اعلام شده بود و حتی در برگههایی که توسط آنها امضا شده، سهبار به کلمه «مرگ» اشاره شده بود.
هدایت زیردریایی تایتان با کنترلر لاجیتک
یکی از قطعات عجیب تایتان، گیمکنترلر محصول شرکت لاجیتک به نام F710 است که ظاهراً بهخاطر طراحی غیراستاندارد، با پیشنیازهای قانونی مطابقت نداشته. برخی باور دارند که گمشدن تایتان میتواند از سمت همین کنترلر نشأت گرفته باشد؛ اما باید به این موضوع هم اشاره کرد که امروزه خیلی از وسایل نقلیه از کنترلرهای گیمینگ استفاده میکنند. برای مثال، حتی ارتش آمریکا هم از کنترلرهای ایکسباکس برای هدایت رباتهای خنثیسازی بمب و همچنین در زیردریاییها استفاده میکند.
ظاهراً حتی ناسا هم در ساخت زیردریایی تایتان همکاری داشته است. براساس این همکاری، تولید فیبر کربن و تیتانیوم این زیردریایی توسط ناسا انجام شده بود تا مهندسان این آژانس فضایی بتوانند عملکرد این مواد در محیطهای پرفشار اقیانوس را آزمایش کنند. یکی از مسئولان این سازمان در سال 2020 گفته بود که آنها مطابق قانون فضایی سال 1958، توانستهاند با OceanGate همکاری کنند تا بخشی از فناوریهای فضایی را به زمین بیاورند.
گفتنی است که تایتان یا حداقل بخشی از سیستمهای آن احتمالاً برای ارتباطات خود با استارلینک هم همکاری داشته. OceanGate هفته گذشته در توییتی به این مسئله اشاره کرده بود؛ اما دقیقاً مشخص نیست که چگونه از این شبکه ارتباطات ماهوارهای در این زیردریایی استفاده شده است.
مسافران زیردریایی OceanGate
پنج مسافر این سفر تفریحی «استاکتون راش»، مدیرعامل OceanGate و افسر سابق نیروی دریایی فرانسه، «پل-هنری نارژوله»، متخصص دریانوردی، «شاهزاده داوود»، تاجر پاکستانی-بریتانیایی بههمراه پسرش، «سلیمان» و «هامیش هاردینگ» هستند که نفر آخر پیشتر با راکت بلو اوریجین به فضا هم رفته بود.
مرگ گردشگران تایتانیک درون زیردریایی تایتان
در روزهای گذشته چندین وسیله نقلیه برای جستجو در محل لاشه تایتانیک حضور داشتند و به کاوش ادامه دادند. تجهیزات مختلفی نیز درون آب انداخته شد تا بهدنبال این زیردریایی یا سیگنالهای آن بگردند. همچنین یک هواپیمای کانادایی هنگام گشتزنی در همان منطقه موفق به شناسایی نویزهایی از زیر دریا شد. درنتیجه گارد ساحلی آمریکا بخشی از وسایل نقلیه خود را جابهجا کرد تا بهدنبال مرجع این سیگنال بگردد، اما جستجوها بیحاصل بودند.
سرانجام شب گذشته پس از چندین روز جستجو، بهطور رسمی خبر مرگ سرنشینان این زیردریایی اعلام شد. ابتدا شرکت OceanGate، مالک تایتان خبر مرگ این ۵ نفر را اعلام کرد و سپس گارد ساحلی هم چنین موضوعی را تأیید کرد.
به گفته دریابان گارد ساحلی آمریکا، «جان مائوگر»، این افراد بر اثر «درونپاشی فاجعهبار» جان خود را از دست دادهاند:
«یک ROV یا وسیله نقلیه کنترل از راه دور از کشتی Horizon Arctic، بقایای زیردریایی تایتان را در فاصله تقریباً 487 متری از تایتانیک در کف دریا پیدا کرد. در ادامه ROV بقایای دیگری را کشف کرد. با مشورت با متخصصان بخش فرماندهی، مشخص شد که این بقایا با ازدستدادن فاجعهبار محفظه فشار مطابقت دارد.»
تایتان برای مدت کوتاهی اکسیژن دارد و پس از اینکه اکسیژن تمام شود، سرنشینان جان خود را از دست میدهند، اما سرنشینان سفر اخیر تایتان برای بازدید از لاشه تایتانیک بر اثر درونپاشی جان باختهاند.
ثبت صدای انفجار در زمان قطعشدن ارتباط تایتان توسط نیروی دریایی آمریکا
پس از اعلام رسمی مرگ سرنشینان زیردریایی تایتان در هنگام تلاش برای بازدید از لاشه تایتانیک، نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که یکشنبه، یعنی همان روز ناپدیدشدن تایتان، صدایی مشابه انفجار را ثبت کرده بود.
نیروی دریایی آمریکا با استفاده از دادههای بهدستآمده از یک شبکه محرمانه از سنسورهایی که برای ردیابی زیردریاییهای دشمن طراحی شده است، «یک ناهنجاری منطبق با درونپاشی یا انفجار» را در زمان قطع ارتباط زیردریایی تایتان با کشتی پشتیبان خود، شناسایی کرده بود. این اطلاعات در اختیار گارد ساحلی آمریکا قرار گرفت و آنها منطقه جستجو را محدودتر کردند. بااینحال به این علت که نشانه دیگری از وقوع چنین فاجعهای وجود نداشت، تیمها به جستجو ادامه دادند.
واکنش جیمز کامرون، کارگردان فیلم تایتانیک به مرگ سرنشینان تایتان
«جیمز کامرون»، کارگردان فیلم تایتانیک است که بارها از لاشه این کشتی بازدید کرده است، در مصاحبهای گفت که درباره ایمنی تایتان به OceanGate، شرکت مالک آن هشدار داده بود.
جیمز کامرون در این مصاحبه گفت که یک روز پس از ناپدیدشدن تایتان، از این موضوع مطلع شد و با توجه به وضعیت، سریعاً به وقوع یک فاجعه مشکوک شد:
«در استخوانهایم اتفاقی که افتاده است را احساس کردم. زمانی که بهطور همزمان تجهیزات الکترونیکی، سیستم ارتباطی و فرستنده ردیابی زیردریایی از کار میافتند، یعنی آن را از دست دادهایم. با ارتباط با افراد مطلع، پس از تقریباً یکساعت به حقایق پی بردم. آنها در عمق 3500 متری قرار داشتند و به سمت عمق 3800 متری حرکت میکردند. ارتباط آنها با کشتی قطع شد و ناوبری را از دست دادند. همان لحظه به خودم گفتم که بدون وقوع یک رویداد فاجعهبار نمیتوانید ارتباط و ناوبری را از دست بدهید. بنابراین اولین چیزی که به ذهنم رسید، یک انفجار بود.»
پیشبینی کامرون درست بود و سرنشینان تایتان بر اثر انفجار جان باختهاند.
ادامه تحقیقات برای روشنشدن تمام ابعاد فاجعه تایتان
تمام شواهد از درونپاشی تایتان حکایت دارد، اما بهطور دقیق مشخص نیست که چه زمانی این اتفاق رخ داده است. بنابراین گارد ساحلی آمریکا اعلام کرده که به تحقیقات در این زمینه ادامه میدهد تا تمام ابعاد ماجرا روشن شود. بنابراین در روزهای آینده باید منتظر انتشار اطلاعات و گزارشهای بیشتری درباره سرنوشت غمانگیز گردشگران تایتانیک درون زیردریایی تایتان باشیم.
این مطلب توسط «ایمان صاحبی» نوشته شده و توسط «محمد قریشی» بهروزرسانی شده است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.